İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik
26 Ocak 2012 - 00:00:00
Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir
 

Adalet Bakanlığından:

TEBLİGAT KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİK

BİRİNC İ BÖLÜ M

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

MADDE 1  -  (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları dü zenlemektir.

Kapsam

MADDE 2  -  (1) Bu Yönetmelik; yargı mercileri, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılıcetvelde yer alan  özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il  özel idareleri, belediyeler, köy hükmî  şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak tüm tebligat işlemlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3  -  (1) Bu Yönetmelik, Tebligat Kanununun 60  ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmışt ır.

İKİNCİ  BÖLÜM

Tebligatın Yapılması

Tebligatın yapılması

MADDE 4  -  (1) 2 nci maddede belirtilen merciler tarafından yapılacak tüm tebliğler, bu Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürl üğü (PTT) veya memur vasıtasıyla yapılır.

Tebligatın memur vasıtasıyla yapılması

MADDE 5  - (1) Tebligatın;

a) Kanunlarda  özel hüküm bulunan hallerde,

b) Gecikmesi halinde zarar doğabilecek işlerde,

c) 2 nci maddede belirtilen ve aynı yerde bulunan merciler arasında ya da bu mercilerde bulunan kişilere,

yapılması durumunda, tebliğler kendi memurları veya mahalli mülki idare amirinin emriyle kolluk vasıtasıyla yaptırıl ır.

(2) Memur vasıtasıyla tebligat yaptırılmas ını gerektiren sebep tebligat evrakında gösterilir.

(3) Kolluk vasıtasıyla tebligat yaptırılabilmesi için, tebliğ çıkaran merciin, sebebini de belirtmek suretiyle mahalli mülki idare amirine müracaat etmesi gerekir. Mahalli mülki idare amirinin emri olmadan kolluğa gönderilen tebliğ evrakı  gönderen mercie iade edilir.

(4) Zor kullanılmasın ı gerektiren veya soruşturma evresine ilişkin görevlerin kolluk tarafından yapılacağına dair olan hükümlerle bu Yönetmeliğin Yedinci Bölüm ünde yer alan  özel hükümler saklıdır.

Ücret tarifesi

MADDE 6  - (1) Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürl üğü, bu Yönetmeliğe göre yapacağı iş lerden dolayı alacağı   ücretleri ayrı bir tarifeyle tespit eder.

Memur vasıtasıyla tebliğde zorunlu masraflar

MADDE 7  - (1) Bu Yönetmelik gereğince memur vasıtasıyla yaptırılacak tebliğlerde, tebliğ yapana verilecek zorunlu masrafların miktarı, tebliğ yapı lacak  şahsın bulunduğu yerin uzaklığına göre, her mali yılbaşında, il idare kurullarınca, merkez ilçe ve bağlı il çeler için ayrı ayrı tespit olunur.

(2) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harc ırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memurlara, yaptıkları tebli ğler için  ödeme yapılmaz.

Ücret ve masrafların peşin  ödenmesi

MADDE 8  -  (1) Tebligatın yapılmasın ı isteyen, aksine bir hüküm bulunmadıkça 6 ncı madde gereğince hazırlanan tarifede belirtilen  ücreti veya 7 nci madde gereğince verilecek zorunlu masraflarıpeşin olarak  öder. Tebligat masrafları kesin olarak belirlenemez ise avans olarak alınır ve daha sonra mahsubu yapılarak bakiyesi iade edilir.

(2) Tebliğ çıkaracak merci tarafından belirlenen süre içinde gerekli masrafın verilmemesi halinde talepten vazgeçilmiş say ılır. Haklı sebeplerden dolayı bu süreye uyulmaması halinde yeni bir süre verilir.

(3) Adli yardımdan faydalananların, birinci fıkra gereğince vermeleri gereken  ücret veya masraflar, ileride haksı çıkacak taraftan alınmak  üzere ilgili mercilerce  ödenir.

(4) Yabancı elç ilik ve konsolosluklardan gönderilen evraka ait  ücret veya masrafın bu elçilik veya konsolosluklardan talep edilebilmesi, anlaşma hükümlerine ve mütekabiliyet esaslarına tabidir.

(5) Yabancı  ülkelerde yapılacak tebligat  ücretleri, 39 uncu madde gereğince yayımlanacak tebliğesaslarına göre tebliğ çıkaran merci tarafından alınır.

Tebliğ evrakı nın kaybı halinde masraflar

MADDE 9  - (1) PTT  İşletmesine tevdi edilen tebliğ evrakı nın, mücbir haller dışında kaybedilmesi halinde masraflar, 2/3/1950 tarihli ve 5584 sayılı Posta Kanununun taahhütlü maddeler hakkındaki hükümleri gereğince karşılanır. Masraf miktarı, tebliğ evrakı nın tanzim ve tebliği için gerekli masraf miktarından fazla olamaz.

(2) Tebliğ evrakı , postaya değerli olarak verilirse, kaybı halinde tazminat, Posta Kanununun değerli maddeler hakkındaki hükümleri gereğince  ödenir.

(3) Tebliğ evrakı nın telgraf servisinde kayıp veya gecikmeye uğraması halinde birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Uçak, telgraf ve diğer seri veya  özel vasıtalarla tebligat

MADDE 10  - (1) Tebligat, uçakla veya postada kullanılan diğer seri ve  özel vasıtalarla veya muhtelif işaretli telgraflarla da yaptırılabilir.

(2) Tebliğin bu vasıtalardan hangisiyle yapılacağı ilgilinin talebi  üzerine veya resen, mahkeme başkanı, hâkim veya tebliği yaptıracak diğer merciler tarafından kararlaştır ılır. Talepte bulunan müracaatın ıyazılı  olarak yapmamışsa, talep, ilgili evrak  üzerine yazılarak kendisine imzalattırıl ır.

(3)  İlgilinin talebi veya resen görülen lüzum  üzerine birinci fıkrada yazılı vas ıtalardan biriyle tebligat yapılabilmesi için, tebligatı  çıkaran merci tarafından sebebinin evrak  üzerinde gösterilmesi gerekir.

Uçak, telgraf ve diğer seri veya  özel vasıtalarla tebligat  ücretleri

MADDE 11  -  (1) Tebligatın, resen veya talep  üzerine uçak, telgraf ve diğer seri veya  özel vasıtalarla yapılması halinde bunlara ait  ücretler, 6 ncı madde gereğince hazırlanan  ücret tarifesine göre tebliği isteyenden, tebliğ  ücretine ilaveten alınır.

Elektronik tebligat

MADDE 12  -  (1) Tebligatlar, elektronik yolla yapılabilir, zorunlu bir sebeple yapılamaması h âlinde bu Yönetmelikte belirtilen usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligata ilişkin usul ve esaslar buna ilişkin yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ B ÖLÜM

Tebligat Esasları

Tebliğ evrakı nın nüshaları ve makbuz verilmesi

MADDE 13  -  (1) Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasına konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kişilere verilmek  üzere yeterli sayıdaki nüshadan oluşur. Bu nüshalarda, iş sahibi veya vekilinin imzasıbulunur. Resen yapılan tebligata ait evrak, tebliğ çıkaran merciin yetkili memuru tarafından imzalanır.

(2) Tebliğ olunmak  üzere yetkili mercilere verilecek evrakın her nüshasına bu mercilerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse makbuz verilir.

(3) Her nevi evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları  dosyasına konulur.

Davetiyelerin tanzimi

MADDE 14  - (1) Tebligat Kanununun 9 uncu maddesinde yazılı kay ıtları iç ermek  üzere tanzim olunacak davetiyeler, ek-1'de yer alan (1) numaralı  örnekte gösterildiğ şekilde hazırlanır.

Müddet tayini

MADDE 15  - (1) 10 uncu maddede sayılan vasıtalarla yapılan tebligatlar dışındaki her  çeşit tebliğevrakı ve davetiyelerin, ilgililere ulaşması ve ilgililerin tebliğin veya davetiyenin gereklerini yerine getirebilmesi için bu evrakı  çıkaran merci tarafından tayin edilecek müddetin hesabında, evrakın gönderileceği mahallin yakınlık veya uzaklığı, mevsim koşulları, ulaşım araçların ın durumu gibi hususlar dikkate alınır.

Bilinen adreste tebligat

MADDE 16  -  (1) Tebligat,  öncelikle tebliğ yapı lacak  şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır.

(2) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamamasıh âlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Ayrıca başkaca adres araştırmas ı yapılmaz. 79 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre renkli bastırılan tebligat zarfında, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek bu adrese tebligat yapılacağına dair meşruhata yer verilir.

Adresten başka yerde tebligat

MADDE 17  - (1) Bir  şahsa, adresinden başka bir yerde tebligat yapılabilmesi, o  şahsın kabulühalinde mümkünd ür.

(2) Tebliğ yapı lacak  şahsın, tebliğ çıkaran mercie, PTT merkezine veya tebliğ memuruna müracaat etmesi durumunda da tebliğ yapı lır.

Vekile tebligat

MADDE 18  - (1) Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekile bürosunda yapılacak tebligat, resmî  çalışma gün ve saatleri içinde yapılır.

(2) Vekil birden  çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır. Ancak, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun, kararların sanıklara tebliğ edilmesine ilişkin hükümleri saklıdır.

Kanuni temsilciye tebligat

MADDE 19  -  (1) Kanuni temsilcisi bulunanlara yapılacak tebligat temsilciye yapılır.

(2) Kanuni temsilcisi bulunanlara kanun hükümleri gereğince bizzat kendilerine tebligat yapılmasıicap ederse temsilciye tebligat yapılmaz.

(3) Kanuni temsilcisi olmayıp da bulunması gerekenlere usulüne göre kanuni temsilci tayini yoluna gidilir.

Tüzel kişilere ve ticari işletmelere tebligat

MADDE 20  -  (1) Tüzel kişilere tebliğ yetkili temsilcilerine, bunlar birden  çok ise yalnız birine yapılır.

(2) Bakanlıkların ve bunların teşkilatın ın, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılıcetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan  özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il  özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve  özel kanunlarına dayanılarak kurulmuşbulunan teşekküllerle,  şirketlerin, derneklerin ve vakıfların yetkili temsilcileri, bağlı bulunduklar ı kanunlara ve statülerine göre tayin edilir.

(3) Gerçek ve tüzel kişilere ait ticari işletmelerin işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, ticari işletmenin o işlemde yetkili ticari temsilcisine yapılan tebliğ geçerlidir.

Tüzel kişilerin memur ve müstahdemlerine tebligat

MADDE 21  - (1) Tüzel kişiler adına tebligatı almaya yetkili kişiler, herhangi bir sebeple mutat işsaatlerinde işyerinde bulunmamaları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde olmalarıdurumunda tebliğ, tüzel kişinin o yerdeki sürekli  çalışan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır.

(2) Ancak, kendisine tebliğ yapı lacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdür ü gibi esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş  bir kişi olması gereklidir.

(3) Bu kişilerin de bulunmaması halinde, bu husus tebliğ mazbatası nda belirtilir ve tebliğ, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılır.

Er ve erbaşlara tebligat

MADDE 22  - (1) Er ve erbaşlara yapılacak tebliğ, kıta komutanı ve kurum amiri gibi en yakı üste yapılır.

(2) Nöbetçi amiri veya subayı, tebliğ memurunun en yakı üste tebliğ yapması nı temin eder.

Diğer askeri  şahıslara tebligat

MADDE 23  - (1) 22 nci maddenin kapsamı dışı nda kalan askeri  şahıslara, birlik veya kurumda tebligat yapılması gerekti ğinde, tebliğin yapılmasın ı nöbetç i amiri veya subayı temin eder. Muhatap bu kişiler tarafından derhal bulundurulamaz veya tebellüğden kaçınırsa ya da diğer bir sebeple tebliğin temini mümkün olmazsa, tebliğ o nöbetçi amiri veya subayına yapılır.

Seferde askeri  şahıslara tebligat

MADDE 24  -  (1) Sefer halinde olan birlik veya kuruma mensup askeri  şahıslara tebligat, bağlıbulunduklar ı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları arac ılığıyla yapılır.

(2) Tebligatı, kıta komutanı, kurum amiri gibi en yakı üst yapar.

Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat

MADDE 25  - (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynıkonutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

Meslek ve sanat erbabına tebligat

MADDE 26  -  (1) Belirli bir yerde devamlı olarak meslek veya sanatını icra edenlere, o yerde de tebligat yapılabilir.

(2) Muhatabın işyerinde bulunmaması halinde tebliğ, aynı yerde sürekli olarak  çalışan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır.

(3) Muhatap, meslek veya sanatını konutunda icra ediyorsa, kendisi bulunmadığı takdirde memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Bunlardan hiç birinin bulunmaması durumunda tebliğ, aynıkonutta sürekli olarak oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

Otel, hastane, fabrika ve okul gibi yerlerde tebligat

MADDE 27  -  (1) Tebliğ yapı lacak kişi; otel, pansiyon, hastane, tedavi veya istirahat evi, fabrika, okul,öğrenci yurdu, resmi veya  özel daire veya kurum gibi içine serbestçe girilemeyen veya arananın kolayca bulunması mü mkün olmayan bir yerde bulunuyorsa tebliğin yapılmasın ı, o yeri idare eden veya muhatabın bulunduğu kısmın amiri temin eder.

(2) Muhatap bu kişiler tarafından derhal bulundurulamaz veya tebellüğden kaçınırsa yahut diğer bir sebeple tebliğin temini mümkün olmazsa tebliğ o yeri idare eden veya muhatabın bulunduğu kısmın amirine yapılır.

Tutuklu ve hüküml ülere tebligat

MADDE 28  - (1) Tutuklu ve hüküml ülere tebligat yapılmasın ı, bu kişilerin bulunduğu kurum müdür ü, müdür yoksa orayı idare eden memur temin eder.

(2) Bir yıl veya daha fazla hürriyeti bağlayıc ı ceza ile mahkûm olup kendilerine kanuni temsilci atanmış olanlara ait tebligat, 19 uncu maddeye göre yapılır.

(3) Tutuklu ve hüküml üye tebligat yapılamazsa tebliğ mazbatası na müdür veya memur tarafından belirtilen sebep  şerh verilir.

(4) Tutuklu veya hüküml ünün hastanede bulunması halinde dahi tebligat, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre yapılır.

Muhatabın geçici olarak başka yere gitmesi

MADDE 29  - (1) 21, 22, 23, 25, 26 ve 27 nci maddelerde yazılı ki şiler, tebliğ yapı lacak olanın geçici olarak başka yere gittiğini belirtirlerse, tebliğ memuru, muhatabın hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığın ı, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatın ı tebliğ tutana ğına yazar. Tebliğ tutanağı nı beyanda bulunana imzalattırır ve tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunana verir. Bu kişiler, tebliğ evrakı nı kabule mecburdurlar.

(2) Bu kişilerin beyanlarını imzadan kaçınmaları ve tebliğ evrakı nı kabul etmemeleri durumunda, tebliğ memuru bu hususu tutanağa yazar, imzalar ve tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti  üyesinden birine ya da kolluk amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve teslim ettiği kişinin adresini içeren ihbarnameyi gösterilen adresin kapısına yapıştır ır.

(3) Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakı nın 21, 22, 23, 25, 26 ve 27 nci maddelerde yazılı ki şilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştır ılmışsa bu tarihten itibaren onbeşgün sonra yapılmış say ılır.

Muhatabın adreste bulunmaması ölmesi veya adresinden sürekli olarak ayrılması halinde yapılacak işlem

MADDE 30  - (1) Adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek  çıkarılan tebligatlar hariç olmak  üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapı labilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi  üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebli ğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan  çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir.

(2) Muhatap  ölmüşse veya gösterilen adresten sürekli olarak ayrılmış ve yeni adresi de tebliğmemurunca tespit edilememişse tebligat evrakı, tebligatı  çıkaran mercie geri gönderilir.

(3) Yeni adres, tebliğ memuru tarafından tespit edilmişse bu adres, tebliğ mazbatası ndaki mahsus yerine ve tebliğ evrakı ndaki adresin bulunduğu tarafa yazılır.

(4) Yeni adres, tebliğ memurunun tevzi bölgesi dâhilinde bulunduğu takdirde tebligat o adrese yapılır. Yeni adres, aynı PTT merkezinin diğer bir tevzi bölgesinde veya başka bir PTT merkezinin mıntıkas ıiçinde bulunursa, tebliğ evrakı  yeni adreste tebliğinin temini için memur tarafından bağlı oldu ğu merkeze iade olunur.

(5) 15 inci maddede yer alan hususlar gö önünde bulundurulduğunda tebligatın, tebliğ evrakı nda belirtilen tarihten  önce yapılamayacağın ın anlaşılması veya yeni adresin yabancı bir  ülkeye ait olmasıdurumunda PTT merkezi tebliğ evrakı nı tebligatı   çıkaran mercie geri gönderir.

Tebliğ imkâ nsızlığı ve tebellüğden kaçınma ile adres kayıt sistemindeki adreste bulunamama halinde yapılacak işlem

MADDE 31  - (1) Tebliğ memuru;

a) Muhatap veya muhatap adına tebligat yapılabilecek kişiler, o adreste bulundukları halde hiçbirinin tebliğ anında gösterilen adreste mevcut olmamaları,

b) Muhatap ya da kendilerine tebligat yapılabilecek kişilerin tebellüğden kaçınması,

c) Muhatap, gösterilen adreste hiç oturmamış  veya bu adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi tebligatın, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine bu husus meşruhat verilerekçıkarılmas ı,

hallerinden biri gerçekleşti ği takdirde tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclisi  üyesinden birine ya da kolluk amir veya memuruna imza karşılığında teslim eder. Tebliğ memuru, ek-1'de yer alan (2) numaralı  örneğe uygun olarak düzenlenen ihbarnameyi gösterilen adresteki kapıya yapıştır ır. (a) bendinde belirtilen halin gerçekleşmesi durumunda tebliğ memuru, tebliğ olunacak  şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir.

(2) Birinci fıkranın (c) bendi gereğince yapılacak tebligatlarda tebliğ memurunca 30 uncu maddeye göre araştırma yapılmaz.

Tebliğ tarihi

MADDE 32  -  (1) 31 inci maddenin birinci fıkrasına göre yapılacak tebligatlarda, ihbarnamenin gösterilen adresin kapısına yapıştır ıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

Tebliğ evrakı nın saklanması ve ihbarnamenin kapıda kalma süresi

MADDE 33  - (1) 29 uncu maddenin ikinci fıkrası ve 31 inci madde gereğince kendisine tebliğ evrakı teslim edilen kişiler, tebliğ evrakı nı  üç ay saklamakla yüküml üdürler. Tebliğ evrakı nın belirli süre içermesi durumunda, bu evrak içerdiği sürenin bitiminden itibaren  üç ay daha saklanır. Bu süreden sonra tebliğevrakı hakk ında yapılacak işlemler ilgili kurumların mevzuatına tâbidir.

(2) 29 ve 31 inci maddeler gereğince yapılan tebligatlarda kapıya yapıştır ılan ihbarname on gün süreyle kapıda kalır.

Muhatap yerine tebligat yapılacak kişinin yaş ve ehliyet  şartı

MADDE 34  -  (1) Muhatap yerine kendisine tebliğ yapı lacak kişinin görün üşüne nazaran onsekiz yaşından aşağı olmamas ı ve açıkça anlaşılır bir  şekilde ehliyetsiz bulunmaması gerekir.

(2) Akıl hastalığı, akıl zayıflığı veya diğer bir hastalık ya da engel sebebiyle kendisi ile anlaşma imkânı olmayan kişiye tebligat yapılmaz.

(3) Muhatap adına kendisine tebligat yapılacak olan, görün üşüne nazaran onsekiz yaşından aşağıveya açıkça anlaşılır bir  şekilde ehliyetsiz olur ve o adreste muhatap yerine tebligat yapılacak başka bir kişi de bulunmazsa 30 ve 31 inci madde hükümlerine göre işlem yapılır.

Tebliğ mazbatası nda bulunması gereken bilgiler ve tanzimi

MADDE 35  -  (1) Tebliğ bir mazbata ile belgelendirilir. Bu mazbatanın;

a) Tebliğ çıkaran merciin adını,

b) Tebliği isteyen tarafın adını, soyadını ve adresini,

c) Muhatabın adını, soyadını ve adresini,

ç) Tebliğin konusunu,

d) Tebliğin kime yapıldığın ı ve tebliğ muhatabı ndan başkasına yapılmış ise o kişinin adını, soyadını, adresini ve 34  üncü madde gereğince tebellüğe ehil olduğunu,

e) Tebliğ tarihini, saatini ve nerede yapıldığın ı,

f) 30 uncu ve 31 inci maddelerdeki durumların gerçekleşmesi halinde bu hususlarla ilgili hangi işlemlerin yapıldığın ı, adreste bulunmama ve kaçınma için gösterilen sebebi,

g) Tebligatın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine yapılması durumunda buna ilişkin kaydı,

ğ) Tebliğ evrakı  kime verilmiş ise onun adı, soyadı, sıfatı ve imzası ile tebliğ memurunun adı, soyadıve imzasını,

içermesi gerekir.

(2) Tebliğ mazbatası nda yukarıda belirtilen hususları kaydetmek için yeterli alan bulunmamasıhalinde tebliğ memuru usulüne uygun  şekilde mazbataya eklenti yapabilir.

(3) Bu maddeye göre hazırlanarak bastırılan ve tebligatı  çıkaran merci tarafından tanzim edilen ek-1'de yer alan (3) numaralı  örnek tebliğ mazbatası nın ilgili bölümleri tebliğ memuru tarafından tebliğyerinde düzenlenir.

(4) Tebliğ mazbatası , tebliğ çıkaran merci ve tebliğ memuru tarafından okunaklı  şekilde düzenlenir.

(5) Tebliğ mazbatası nda muhatabın birden fazla adresine yer verilemez. Aksi halde tebliğmazbatası tebligat ı  çıkaran mercie iade edilir.

Kimlik araştırmas ı

MADDE 36  -  (1) Tebliğ memuru, tebligat yaparken muhatabın veya bu Yönetmelik hükümlerine göre onun adına tebliğ yapı lacak kişilerin kimlikleri ile bu Yönetmelikte belirtilen  şartları ta şıyıp taşımadıklar ını incelemeye yetkilidir.

İmza edemeyecek durumda olmak

MADDE 37  -  (1) Kendisine tebliğ yapı lacak kişi, imza atacak kadar yazı bilmez veya diğer sebeplerle imza atamayacak durumda bulunursa okuryazar komşulardan bir kimse, okuryazar bir komşu bulunmaz veya bulunan komşu imzadan kaçınırsa tebliğ memurunun daveti  üzerine gelecek olan o mahalle veya köyün muhtar veya ihtiyar heyeti ya da meclisi  üyelerinden birisi yahut bir kolluk görevlisi huzurunda aşağıdaki hükümlere göre tebligat yapılır:

a) Kendisine tebliğ yapı lan kişinin sol elinin başparmağı, sol elinin baş parmağı  yoksa aynı elinin diğer bir parmağı, sol eli yoksa sağ elinin baş parmağı , bu da yoksa diğer parmaklarından biri bastırıl ır.

b) Tebliğ yapı lacak kişinin iki eli de yoksa tebliğ evrakı  kendisine verilir.

c) Tebliğ mazbatası nda hangi elin hangi parmağının bastırıld ığı ve sebebi, tebliğ yapı lacak kişinin iki eli de yoksa evrakın kendisine verildiği ve huzurunda tebligat yapılan  şahsın kimliği yazılarak hazır bulunan  şahsa da imzalattırıl ır.

DÖRDÜNC Ü BÖLÜ M

Yabancı  Ülkede Yapılacak, Yabancı  Ülkeden Gelecek veya

Yabancılara Yapılacak Tebligat

Yabancı  ülkelerde bulunanlara tebligat

MADDE 38  - (1) Yabancı  ülkelerde bulunanlara tebliğ olunacak evrak, tebligatı  çıkaran merciin bağlıbulundu ğu bakanlık aracılığıyla Dışişleri Bakanlığına, oradan da o yerdeki Türkiye Büyükel çiliğine veya başkonsolosluğuna gönderilir.

(2) Dışişleri Bakanlığının aracılığına gerek görülmeyen hallerde, tebligat evrakı bakanlı klarca doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükel çiliğine veya başkonsolosluğuna gönderilebilir.

(3) Dışişleri Bakanlığı ve tebliğ çıkaran merciin bağlı oldu ğu bakanlık tebliğ evrakı nı, 39, 40, 41, 43 ve 47 nci madde hükümlerine göre düzenlenip düzenlenmediği yönünden inceler, varsa yanlışlık ve eksiklikleri düzelttirir veya tamamlattırır.

Tebliğ evrakı nın düzenlenmesi

MADDE 39  -  (1) Yabancı  ülkelere gönderilecek tebliğ evrakı , anlaşma hükümleri ve mütekabiliyet esaslarına göre düzenlenir.

(2) Yabancı  ülkelere gönderilecek tebliğ evrakı nda; muhatabın adı ve soyadı, tam adresi ve uyruğu gösterilir. Bu bilgiler yazı makinesi ile yazılır.

(3) Her takvim yılı ba şında, tebligat işleriyle ilgili anlaşmalar hükümleri, mütekabiliyet esasları ve hangi  ülkeler için avans olarak ne kadar tebligat masrafı yatı rılması gerekti ği Adalet Bakanlığınca Dışişleri Bakanlığından görüş al ınarak Resmî Gazete' de yayımlanır.

(4) Bir takvim yılı i çinde meydana gelen değişiklikler de aynı usulle ilan edilir.

Tebliğ evrakı nın tercüme ettirilmesi

MADDE 40  - (1) Tebliğ evrakı  ve tebliğ mazbatalı  kapalı zarf, muhatabın bulunduğ ülke diline veya anlaşmalarla belirlenen dile tercüme ettirilir.

(2) Tebliğ evrakı , ilgili tarafından tebligatı  çıkaracak mercie verilmişse, tercümenin noterlikte yaptırılmas ı gerekir.  İlgilinin bulunduğu yerdeki noterlikte o dili bilen mütercim bulunmaz ve ilgilinin tercümeyi  şahsen veya vekili tarafından diğer bir  şehirdeki noterlikte yaptırması imk ânı da bulunmazsa, tercüme, tebligatı  çıkaracak merci tarafından tercüme yapılabilecek yerde bulunan denk bir merci vasıtasıyla oradaki noterlikte yaptırıl ır.

(3) Tebligat evrakı, ilgili merci tarafından resen tanzim edilmişse, merciin mütercimi varsa onun tarafından tercüme edilir ve merci tarafından onaylanır. Aksi halde, o yerdeki noterlikte veya diğer bir yerde bulunan denk bir merci vasıtasıyla tercüme ettirilir.

(4)  Şu kadar ki ilgili merci, adli mercilerden ibaret ise, tercüme, mütercim bulunabilecek yerdeki yetkili merciin istinabesi suretiyle yaptırıl ır.

Müddet tayini

MADDE 41  -  (1) Yabancı  ülkelere gönderilecek olan ve belirli bir günü i çeren tebliğ evrakı nın, tebliğiçıkaran merci tarafından, belirlenen günden en az  üç ay  önce ilgili bakanlığa gönderilmesi gerekir.

Yabancı  ülkelerdeki Türk vatandaşı olmayanlara tebligat

MADDE 42  -  (1) Yabancı  ülkede kendisine tebligat yapılacak kişi Türk vatandaşı olmadığı  takdirde, tebligat o  ülkenin yetkili makamı vası tasıyla yapılır. Bunun için anlaşma veya o  ülke kanunları mü sait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapılmasın ı yetkili makamdan ister.

Yabancı  ülkelerde Türk vatandaşına yapılacak tebligat

MADDE 43  - (1) Yabancı  ülkede kendisine tebligat yapılacak kişi, Türk vatandaşı olduğ u takdirde tebligat, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu vasıtasıyla da yapılabilir.

(2) Bu halde tebligatı Tü rkiye siyasi memuru veya konsolosu ya da bunların görevlendirecekleri bir memur yapar.

(3) Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından  çıkarıldığı  bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış say ılacağı ihtar ını iç eren bildirim, muhataba o  ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.

(4) Bildirimin o  ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiğ i belgelendirildiğinde, tebliğtarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükel çiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış say ılır. Muhatap Türkiye Büyükel çiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakı nı almaktan kaçınırsa, bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğyapılm ış sayılı r. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.

(5) Tebligat, ek-1'de yer alan (4) numaralı  örneğe göre düzenlenecek bir mazbata ile belgelendirilir.

(6) Tebellüğden kaçınma halinde bu husus mazbataya yazılarak tebliğ yapan tarafından imzalanır.

(7) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından  çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı  doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükel çiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir. Türkiye Büyükel çiliği veya Konsolosluğu tarafından tebliğ işleminin gerçekleştirilmesinden sonra evrak doğrudan ilgili kazaî mercie gönderilir.

(8) Tebligatı  çıkaran kazaî merci bu madde hükmüne ya da 38 inci maddeye göre tebliğ yapma hususunda takdir hakkına sahiptir.

Yabancı  ülkelerden gelen evrakın tebliği

MADDE 44  -  (1) Yerleşim yeri Türkiye'de bulunan yerli veya yabancı  şahıslara tebliğ edilmek  üzere yabancı bir  ülkenin elçiliğinden veya havzasında bulunduğu valilik kanalıyla konsolosluğundan Dışişleri Bakanlığına tevdi olunan evrak, Dışişleri Bakanlığı tarafı ndan anlaşma hükümleri ve mütekabiliyet esaslarına uygun görüld üğü takdirde, ek-1'de yer alan (5) numaralı  örnek  şeklindeki tebliğ mazbatası , zarf içinde tebligatın mahiyetine göre ilgili bakanlığa gönderilir.  İlgili bakanlık tebligatı, muhatabın bulunduğu yerdeki yetkili merci vasıtasıyla bu Yönetmelik hükümleri gereğince yaptırır.

(2) Tebliğ işlemi yerine getirildikten sonra tebliğ mazbatası  aynı yollardan iade edilir.

Türkiye'de yabancılara tebligat

MADDE 45  -  (1) Türkiye'de kendisine tebligat yapılamayacak olan bir yabancıya tebligat  çıkarılmas ıdurumunda muhatap, tebliğ memuruna kendisine tebligat yapılamayacağın ı beyan eder veya tebliğmemuru bu hususu bizzat  öğrenirse keyfiyet tebliğ mazbatası na  şerh edilerek evrak iade olunur.

(2) Muhatap, tebliğ yapı labilecek kişilerden olmasına rağmen, muhatabın adresi,  lke dışı"muamelesi gören bir yer ise ve tebliğ memuru tebligatı yapamazsa birinci fıkra gereğince işlem yapılır.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen hallerde, tebellüğden kaçınma gibi bu Yönetmelik hükümlerine göre diğer bir işlem yapılmaz.

(4) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen hallerde tebligatı  çıkaran merci, tebliğ evrakı nı, bağlı oldu ğu bakanlık kanalıyla Dışişleri Bakanlığına gönderir.

(5) Türkiye'de kendilerine tebligat yapılamayacak olan elçi, elçilik katibi gibi kişiler Dışişleri Bakanlığı tarafı ndan belirlenir.

Yabancı  ülkelerde Türk memurlarına tebligat

MADDE 46  -  (1) Resmî görevle yabancı  ülkede bulunan Türk memurlarına 38 inci maddenin birinci fıkrası veya 43  üncü madde hükümlerine göre tebliğ yapı lır.

Yabancı  ülkelerde Türk askerî  şahısları na tebligat

MADDE 47  -  (1) Yabancı  ülkede bulunan Türk askerî  şahısları na yapılacak tebligat bağlıbulunduklar ı Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı vası tasıyla yapılır.

(2) Bu komutanlıklar tebliğ evrakı nı, tebligat yapılacak  şahsın bulunduğu yabancı  ülkedeki birlik veya kurum komutan veya amirine gönderirler.

(3) Tebligatı, kıta komutanı, kurum amiri gibi en yakı üst yapar. Kıta veya bir kurum yoksa tebligat en yakın amiri tarafından yapılır.

(4)  Üçüncü f ıkradaki haller dışında yurt dışında bulunan asker kişilere tebligat, 46 ncı madde hükmüne göre yapılır.

BEŞİNCİ B ÖLÜM

İlanen Tebligat

Adresin meçhul olması

MADDE 48  -  (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kendisine tebligat yapılamayan, tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti için tebligatı  çıkaran merci tarafından adres araştırmas ı yapılı r.

(2) Tebligatı  çıkaran merci, muhatabın adresini  öncelikle resmî veya  özel kurum ve dairelerden, bunlardan sonuç alınamad ığı takdirde kolluk vasıtasıyla araştırabilir ve tespit ettirebilir. Yapılan araştırmalara rağmen muhatabın adresinin tespit edilememesi halinde adres meçhul sayılır.

(3) Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.

(4)  İlânen tebligat, bu maddedeki usuller izlendikten sonra başvurulacak son  çaredir.

İlanen tebligat usulü

MADDE 49  -  (1)  İlanen tebliğ, 48 inci madde gereğince ilgili merciin sebebini göstermek suretiyle vereceği karar  üzerine aşağıdaki  şekilde yapılır:

a)  İlan, kendisine tebliğ yapı lacak kişinin en güvenilir bir  şekilde  öğrenmesini sağlayabilecek ve varsa tebliğ çıkaran merciin bulunduğu yerde yayımlanan bir gazetede ve elektronik ortamda Bası İlan Kurumu vasıtasıyla yapılır. Muhatabın en güvenilir bir  şekilde  öğrenmesini sağlayabileceği umulan gazete, tebliğ çıkaran merciin bulunduğu yerde yayımlanan bir gazete ise, ayrıca bir diğer gazete ile ilan yapılmaz.

b) Tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle tebliğ çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır.

c) Merci, gerekirse, ikinci defa ilan yapılmasına karar verebilir.  İkinci ilan da (a) ve (b) bendi hükümlerine göre yapılır.  İki ilan arasındaki süre bir haftadan az olamaz.  İkinci ilan, gerekiyorsa yabancıülke gazeteleriyle de yaptırılabilir.

(2) Adresi yabancı  ülkede bulunanlara ilan yoluyla tebliğ yapı lmasını gerektiren hallerde, tebliğiçıkaran merci, tebliğ olunacak evrak ile ilan suretlerini yabancı  ülkede bulunan kişinin varsa bilinen en son adresine, ayrıca, iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta makbuzunu dosyasında saklar.

İlanın yaptırılmas ı

MADDE 50  -  (1)  İlan, tebliğ çıkaran merci tarafından masrafı 8 inci maddeye göre ilgilisinden alınarak 49 uncu madde gereğince yayımlattır ılır.

(2)  İlan yabancı bir  ülke gazetesiyle yayımlanacak ise 38 ilâ 41 inci madde hükümleri de kıyasen uygulanır.

İlanın içeriği

MADDE 51  - (1)  İlanda; ilgililerin ad ve soyadları, işleri, yerleşim yeri veya mesken ya da işyeri adresleri, tebliğ olunacak evrakın içeriğinin  özeti, tebliğin anlaşılabilecek  şekilde konusu, sebebi, ilanın hangi merciden verildiği, ilan daveti gerektiriyorsa nerede ve ne için, hangi gün ve saatte hazır bulunacağıhususları na yer verilir.

Tebliğ tarihi

MADDE 52  -  (1)  İlan yoluyla tebliğ, son ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra yapılmış say ılır.  İlan yoluyla tebliğ yapı lmasına karar veren merci, işin gereğine göre daha uzun bir süre tayin edebilir. Ancak bu süre onbeş gün ü geçemez.

ALTINCI BÖLÜM

Usulsüz Tebligat, Gece ve Tatil Günlerinde Tebligat

Usulüne aykırı tebli ğin hükmü

MADDE 53  - (1) Tebliğ, usulüne aykırı yap ılmış olsa bile, muhatabı tebliğ öğrenmiş ise geçerlidir. Aksi takdirde tebligat yapılmamış say ılır. Muhatap, her ne  şekilde olursa olsun tebliğ evrakı nı veya davetiyeyi alırsa ya da bunların içeriğini  öğrenirse tebliğ öğrenmiş say ılır.

(2) Muhatabın tebliğ öğrendiğini beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi olarak kabul edilir.

(3) Tebliğin usulüne aykırı yap ılmış olmas ı halinde, muhatabın tebliğ öğrendiğinin ve bunun tarihinin iddia ve ispatı mümk ün değildir.

Gece vakti tebligat

MADDE 54  - (1) Gece vakti tebligat yapılabilir.

Tatil günlerinde tebligat

MADDE 55  - (1) Resmî ve adli tatil günlerinde de tebligat yapılabilir.

YEDİNCİ B ÖLÜM

Kazaî Tebligat

Kazaî tebligatı n kapsamı

MADDE 56  -  (1) Adli, idari ve askerî kaza mercilerince yapılacak tebligat işlerinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Değiştirilen adresin bildirilmesi zorunluluğu ve yapılacak işlemler

MADDE 57  -  (1) Muhataba veya adresinde bu Yönetmeliğin gösterdiği usullere göre onun yerine tebellüğ edebilecek birine tebligat yapılmasından veya 31 inci madde gereğince işlem yapılmasından sonra muhatap bu adresini değiştirirse, yeni adresini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmek zorundadır. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler, bildirilen yeni adrese yapılır.

(2) Adresini değiştiren kişi yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, adres araştırmas ı yapılması na gerek kalmaksızın ek-1'de yer alan (6) numaralı  örneğe göre düzenlenecek tebliğ evrakı nın bir nüshası eski adresin kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.

(3) Bundan sonra eski adrese  çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış say ılır.

(4) Daha  önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından ana statü, sicil, tüzük ve kuruluş senedi gibi resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.

(5) Daha  önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış T ürk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha  önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükel çiliği veya Konsolosluğunca 43üncü maddeye göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığın ın belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış say ılır.

Celse esnasında veya kalemde tebligat

MADDE 58  - (1) Celse esnasında veya kalemde soruşturmaya, davaya ya da takibe ait evrakın; taraflara, ilgili  üçüncü ki şilere, katılana, vekillere veya kanuni temsilcilere tutanağa geçirilmek suretiyle veya imza karşılığında, tebliğ konusu belirtilerek tevdii, tebliğ hükm ündedir. Bu durumda ayrıca tebliğ mazbatası düzenlenmesi gerekmez ve masraf da alınmaz.

Avukat kâtiplerine ve stajyerlerine tebligat

MADDE 59  - (1) Celse esnasında kazaî merci tarafından, sıfatları usulen tespit edilen avukat kâtiplerine ve stajyerlerine bir sonraki celse gün ve saatinin bildirilmesi, avukata tebliğ hükm ündedir.

Vekillerin birbirlerine tebligat yapması

MADDE 60  - (1) Vekil vasıtasıyla takip edilen davalarda, vekil, makbuz karşılığında diğer vekile tebligat yapabilir.

Tebliğ mazbatası  tanzim edilmemesi

MADDE 61  -  (1) 59 uncu ve 60  ıncı maddeler gereğince yapılan tebligatta, ayrıca tebliğ mazbatası tanzim edilmez.

Tebellüğ edecek  şahsın hasım olması

MADDE 62  -  (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre muhatap adına kendilerine tebliğ yapı labilecek kişilerin, o davada hasım olarak ilgileri varsa, muhatap adına kendilerine tebligat yapılamaz.

Tebliğ kararları nın ivediliği

MADDE 63  -  (1) Tebliğe dair kararlar, daha  önce belirlenmiş celse günü beklenmeden verilir.

Yargı yerlerinde memur vasıtasıyla tebliğ

MADDE 64  -  (1) Adli, idari ve askerî yargı  yerleriyle diğer adalet daireleri, resen veya talep halinde, işin mahiyetine göre, memurları vası tasıyla tebligat yapılmasına karar verebilirler.

Cumhuriyet başsavcıl ığına tebligat

MADDE 65  - (1) Cumhuriyet başsavcıl ığına yapılacak tebligat, tebliğ olunacak evrak aslının gösterilmesi ya da elektronik ortamda gönderilmesi suretiyle yapılır. Tebligatın belgelendirilmesi için, elektronik ortamda güvenli elektronik imzalı olarak gönderilen evrak hariç olmak  üzere Cumhuriyet savcısıtaraf ından evrak aslına  "Görü ldü" ibaresi yazılarak imzalanır.

(2)  Şu kadar ki, bu Tebliğ bir sürenin başlangıc ına esas olacaksa, Cumhuriyet savcısı evrak ın gösterildiği günü de evrak aslına yazar ve imzalar.

Askerî kazada tebligat

MADDE 66  -  (1) Askerî kaza makam ve mercilerince askeri  şahıslara yapılacak tebligat, yazılı bir emirle ifa olunur ve tebellüğ ilmü haberi, tebligatı talep veya emreden makam veya mercie gönderilir.

(2) Tebellüğ ilmü haberinin;

a) Tebliğ çıkaran merciin adını,

b) Tebliği talep veya emreden makam veya merciin adını,

c) Tebliğ olunan  şahsın, adını, soyadını ve künyesini,

ç) Tebliğin konusunu,

d) Tebliğin nerede yapıldığın ı, tarihi ve saatini,

e) Tebliğ ve tebellüğ eden  şahısları n imzalarını,

içermesi gerekir.

SEKİZİNC İ BÖLÜ M

İdari Tebligat

Kapsamı

MADDE 67  - (1) Kazaî ve mali tebligatın dışında kalan tebligat, idari tebligattır.

Birden fazla kişinin temsilcisine tebligat

MADDE 68  -  (1) Birden fazla kişinin temsilcisine, tebliğ olunacak evrakın ancak bir nüshası verilir.

(2)  Şu kadar ki, yalnız evrakı tebellüğ  için vekalet verilen kişiye temsil ettiği kişilerin sayısı kadar nüsha verilir.

(3) Evrakı tebellüğ  için temsilci tayin ederek merciine bildirmiş olan kişiye tebligat yapılmaz.

Gümrük ve tekel işlerinde tebligat

MADDE 69  - (1) Gümrük ve tekel işlerinde, kendi kanunlarının imkân verdiği hallerde, işlemin yapıldığı yerde hazır bulunan ilgiliye tebligat, bu işle görevli memurlar vasıtasıyla yapılır.

Tapu idarelerince yapılacak tebligat

MADDE 70  -  (1) Tapuda kayıtlı ta şınmazların veya miras, istimlak, cebrî icra veya mahkeme ilâmıyla iktisapta bulunan hak sahipleri, adreslerini ve değiştirdikleri takdirde yenisini bulundukları yerin tapu idaresine bildirmeye mecburdur. Kendilerine bu durumu belgeleyen bir makbuz verilir. Davetiye veya tebliğ evrakı , bu suretle bilinen son adrese gönderilir. Hak sahiplerinin adres bildirmemeleri hâlinde adres kayıt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Malî Tebligat

Sayıştay tarafından yapılacak tebligat

MADDE 71  - (1) Sayıştay tarafından yapılacak tebligat, tebliğ yapı lacak kişilerden merkez teşkilatlarında görevli bulunanlara bağlı olduklar ı daireler, bunların haricinde kalanlara mahalli mülki amiri vasıtasıyla ve memur marifetiyle yaptırıl ır.

(2) Adresin tespit olunamaması veya tebellüğden kaçınma hallerinde tebligat, Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Diğer mali tebligat

MADDE 72  -  (1)  Özel kanunlarda tebligata ilişkin bir hüküm bulunmaması halinde mali tebliğler, Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

ONUNCU BÖLÜM

Tebliğ Evrakı nın Hazırlanması ve PTT  İşletmesine Tevdi

Tebliğ mazbatalı  zarfın düzenlenmesi

MADDE 73  - (1) 2 nci maddede belirtilen mercilerce  çıkarılacak tebliğ evrakı , teslim sırasında kolaylıkla ayrılabilecek  şekilde, ek-1'de yer alan (7) numaralı  örneğe göre hazırlanmış olan tebliğ mazbatalı bir zarf içine konulur.

(2) Tebliğ evrakı nın tebliğ mazbatası  haricindeki kısımlar ı, tebliğ çıkaran merci tarafından doldurulur.

Telgrafla tebligat

MADDE 74  -  (1) Telgrafla tebligat, normal veya acele işaretli olmak  üzere iki tür olarak kabul edilir. Telgraf otomasyon sistemi  üzerinden alınacak listenin bir  örneğ çıkaran mercie verilir.

Liste ile tevdi

MADDE 75  - (1) Tebligat  çıkarmaya yetkili mercilerce usulüne uygun olarak düzenlenen tebliğevrakı, ek-1'de yer alan (8) numaralı  örneğe uygun olarak tanzim edilen tevdi listesi ile birlikte PTT işyerlerine tevdi edilir.

Tebliğ evrakı nın tetkiki

MADDE 76  - (1) PTT  İşletmesi, tebliğ evrakı nın tebliğ mazbatası  haricinde kalan kısımlar ının tebliğiçıkaran merci tarafından tamamen doldurup doldurmadığı, posta pullarının tarifeye göre yapıştır ıp yapıştırmad ığı, evrakı tevdi edenin huzurunda tetkik eder. Usulüne uygun olmayan evrak, sebebi tevdi listesinde yazılarak iade edilir.

Tebliğ evrakı nın kabulü

MADDE 77  - (1) Tebliğ evrakı , barkod numaraları vası tasıyla kayıtlı posta otomasyon sistemine kaydedilir. Sistem  üzerinden kabul listesi düzenlenir. Kabul listesinin bir  örneğ çıkaran mercie verilir. Kabul edilen tebliğ evrakı , sistem  üzerinden takip edilir. Tebliğ evrakı nın teslimi ile mazbatalarını çıkışmerciine iade işlemleri bu Yönetmelik hükümleri kapsamında yapılır.

ONBİRİNC İ BÖLÜ M

Çeşitli ve Son Hükümler

Tebliğin vaktinde yapılmaması

MADDE 78  - (1) Tebliğ vaktinde yapılmaz veya tebliğ mazbatası  belirlenen zamanda gelmezse tebligatı  çıkaran merci durumu mahalli PTT merkezine bildirir.

(2) Mahalli PTT merkezi,  şikâyet konusu olan evrakın ne işlem gördüğün ü inceler ve gerekirse varışmerkezinden araştır ır ve takip eder.

(3) Yapılan araştırma ve takip sonucu, mahalli PTT merkezi ve gerektiğinde Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürl üğü tarafından mümkün olduğu kadar kısa bir zaman içinde tebligatı  çıkaran mercie bildirilir.

Basılı evrak

MADDE 79  - (1) Ek-1'de yer alan (2) ve (7) numaralı  örnek basılı evra ğı, Posta ve Telgraf TeşkilatıGenel Müdürl üğü, diğerleri ise tebliğ çıkaran merciler tarafından temin edilir.

(2) Bu Yönetmeliğe ekli  örneklere göre bastırılacak evrakın beyaz renkte olması gerekir. Ancak, 16 ncı maddenin ikinci fıkrası uyar ınca adres kayıt sistemine göre düzenlenecek tebliğ zarfı  açık mavi renkte bastırıl ır.

Atıflar

MADDE 80  - (1) Bu Yönetmeliğin yürürl üğe girmesiyle, mevzuatta, 20/8/1959 tarihli ve 4/12059 sayılıBakanlar Kurulu Kararı ile yürürl üğe konulan Tebligat Tüzüğüne yapılan atıflar, bu Yönetmeliğe yapılmışsay ılır.

Yürürl ük

MADDE 81  -  (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürl üğe girer.

Yürütme

MADDE 82  - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yür ütür.

 

YÖNETMELİĞİN EKLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza