İzmir Barosu Staj Eğitim Merkezi Nasıl Kuruldu
Okuduğunuz metin, 1998-2000 İzmir Barosu Çalışma Raporunun, 107-122 sayfalarında yer alan 'staj'la ilgili bölümden alınmış olup; bazı yerlerde sadece tümce kuruluşu değiştirilmiştir. Raporda yer verilen stajla ilgili mevzuat, bu metne alınmamıştır.
Staj Eğitim Merkezi, 1998-2000 dönemi İzmir Barosu Yönetim Kurulunun ve Staj Kurulunun saygıdeğer ve yoğun emekleriyle kurulmuş; Baro Yönetim Kurulunun 21 Eylül 1999 tarihli toplantısında kabul edilen İzmir Barosu Staj İç Yönetmeliğinin, İzmir Barosu Bülteninin Şubat'2000 tarihli 104. sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle hukuki varlığı oluşturulmuştur.
Kuruluşa ve SEM'in yapılanmasına geçmeden önce dönem Baro başkanını, yönetim kurulu üyelerini ve Staj Kurulu üyelerinin isimlerini saygıyla anmak gerekir:
1998 - 2000 dönemi İzmir Barosu Başkanı :Av. Çetin Turan
1998 -2000 dönemi İzmir Barosu Başkanlık Divanı:
Başkan Yardımcısı: Av. Ahmet Okyay
Genel Sekreter: Av. Hilal Küey
Sayman: Av. Ahmet Dokucu
Üyeler: Av. Kurtuluş Binici, Av. Arif Ali Cangı, Av. Murat Dinçer, Av. Ayşen Erdoğan, Av. Mehrigül Keleş, Av. Kemal Yazgan ve Av. Ahmet Hamdi Yıldırım.
Staj Kurulu Üyeleri :Av. Hafize Çobanoğlu, Av. Cemal Nedret Erdem, Av. Pulat Hüseyin Gago, Av. Hüseyin Özgür, Av. Cafer Özkan, Stj. Av. Yasemin Öztürk.
Dönem Staj Kurulu, İzmir Barosunun geçmişteki konuyla ilgili hazırlıklarını derlemiş, İstanbul ve Ankara Barolarının mevcut uygulamalarını bizzat incelemiş, anılan baroların temsilcileri ile ortak toplantılara katılmış, kara Avrupası avukatlık hukuku ve staj uygulama metinlerini incelemiştir. Yoğun bir çalışma döneminden sonra, Staj Eğitim Merkezi hukuken ve fiilen hayata geçirilmiştir.
Staj Eğitim Merkezi, geçici olarak, İzmir Barosu Kütüphanesinin ve İnsan Hakları Merkezinin bulunduğu, Konak'taki Salihağa İşhanında konumlandırılmıştır. Derslerin, işhanının 4. ve 6. katlarında kiralanan ve 23'er kişilik derslik haline getirilen üç bölümde ve Baro Kütüphanesinde gerçekleştirilmesi programlanmış; kütüphane, uygulamalı bilgisayar dersleri için bir sunucu ve yedi monitör alınarak yeniden düzenlenmiştir.
Merkezin açılışı
Staj Eğitim Merkezinde eğitim, 2 Mayıs 2000 tarihinde, İzmir Barosu Konferans Salonun da yapılan bir tören ve kokteyl ile başlamıştır. Dönemin Baro Başkanı Av. Çetin TURAN konuşmasında, niçin bir eğitim merkezine ihtiyaç duyulduğunu özetle şöyle açıklamıştır:
"Dünya hızla kirleniyor. Artık bir küresel suç ortamındayız. Tek ideoloji olarak önümüze konan yeni liberalizm, en gelişmiş ülkelerde bile oluştuğunu varsaydığımız 'bağışıklık sistemlerini' bozmaktadır. Mafya küresel özellik kazanmıştır ve müthiş bir sermaye birikim sürecine girmiştir. Yöneliş sermayenin mafyalaşmasıdır. Böyle bir sisteme doğru giderken toplumun bütün kesimleri etkilenmekte, bozulmakta, varoluş nedenlerine yabancılaşmaktadır.
Bu ortamda kulaç atarken göreceği kirliliğin her türlüsü ile mücadele etmek hukukçu kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. (…) Hele hukuk ihlallerinin rejimi tehdit eden düzeye yükseldiği ülkemizde bu tür hukukçu dayanışmasına ve direnişine ihtiyacımız var.
Değerli stajyer arkadaşlarım, mesleğinizin başında moralinizi bozmak istemiyorum, son derece onur verici bir mesleğin mensuplarıyız. Misyonumuzun bizi toplumdan koparmasına izin vermemeliyiz. Çalışmalarımızı kendi bireysel alanımızın dışına çıkarıp, toplumsal alana yönelmemiz zorunludur. En önemli dayanağımız, Baromuzdur. (…) Meslek dayanışması mesleğin saygınlığının gereğidir. Etik kurallarımızı titizlikle uygulamalıyız. Meslektaşlarla olan ilişkilerimizde, davalı ve davacı ile olan ilişkilerimizde, yargılama sürecinin diğer elemanları ile olan ilişkimizde bu çizginin dışına çıkmamalıyız. Ve en önemlisi, bizler bu ülkenin hukukçularıyız. Bilgili, donanımlı ve bağımsız olmalıyız."
Merkezin organları
21 Eylül 1999 tarihli Staj İç Yönetmeliğine göre, SEM, Yürütme Kurulundan ve Eğitim Kurulundan oluşmuştur. Kuruluştan sonraki, 2000 yılındaki ilkYürütme Kurulu üyelerişöyledir:
İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreter Av. Hilal Küey'in koordinatörlüğünde olmak üzere, Av. Pulat Hüseyin Gago, Av. Cemal Nedret Erdem, Av. Cafer Özkan, Av. Hafize Çobanoğlu, ve Stajyer Avukat Yasemin Öztürk.
Eğitim Kurulu üyeleri:Av. Cengiz İlhan, Av. Sibel Ünlü Hasdemir, Av. Doğan Evrim, Av. Necat Hürtürk, Av. Pulat Hüseyin Gago, Av. İbrahim Bahçıvancılar, Av. Ceyhan Demir, Av. Mustafa Ufacık, Av. Nevzat Algan, Av. Zahide Beydağ Tıraş, Av. Mehmet Nur Terzi, Av. Hafize Çobanoğlu, Av. Cemal Nedret Erdem, Av. Hilal Küey, Stj. Av. Meral Can, Stj. Av. Rafet Akın, Stj. Av. Cemalettin Yağcı, Stj. Av. Yasemin Öztürk.
İlk eğitim çalışmalarında konu başlıkları nelerdi
İlk çalışmalar 2 Mayıs 2000 tarihinde başlamıştır. 2000 yılı çalışma döneminde SEM Eğitim Kadrosuna ve konu başlıklarına aşağıda yer verilmiştir. Eğitmen kadrosunu oluşturan ve kaybettiğimiz çok değerli bazı meslektaşlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğilirken, kuruluşta ve sonrasında emeğini, deneyimini ve değerli zamanlarını esirgemeyen tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.
ZORUNLU DERSLER
Avukatlığın Tanımı:Av. Cengiz İLHAN - Av. Ümit AYDİL
Avukatlık Hizmetleri:Av. Cemal ERDEM - Av. Pulat Hüseyin GAGO
Avukatın Hak ve Yükümlülükleri:Av. Cafer ÖZKAN - Av. Hüseyin ÖZGÜR
Av. Bahattin Ö. ACAR - Av. Dr. Meral S. ÖZKAN - Av. Murat YILDIRIM
Avukatlık Ücreti :Av. Cafer ÖZKAN - Av. Cemal ERDEM
Avukatın Sorumluluğu:Av. Dr. Meral S. ÖZKAN - Av. Cemal ERDEM
Av. Pulat Hüseyin GAGO - Av. Latif KÜEY - Av. Vecdet GÜLEÇ
Disiplin İşlemleri ve Cezaları :Av. Fehma AKŞAR - Av. Ümit AYDİL
Barolar ve Barolar Birliği:Av. Hüseyin ÖZGÜR - Av. Murat YILDIRIM
Büroda Mali Defterler ve Kayıtlar: Av. Demir SAVAŞÇIN
Teknik Donanımların Kullanımı:Av. Levent MERCAN - Av. Önder DEMİR
SEÇİMLİK DERSLER
Anayasa Yargısı:Av. Sabri KURT
Kitle Haberleşme Hukuku:Av. Sabri KURT - Av. Sibel ÜNLÜ HASDEMİR
Av. Sefa YILMAZ - Av. Haluk ARSLANBAY
Av. Mine ÖZTÜRK
Medeni Hukuk :Av. Özdinç KARASU- Av. Hüseyin ERDEN
Av. Pelin ERDA - Av. Behçet AKAL - Av. Fikri İŞLER
Av. Vecdet GÜLEÇ - Av. Behzat AYDİLEK
Borçlar Hukuku :Av. Ergun ORHUNÖZ- Av. Ünal USLU
Av. Muharrem ÇETİNBUDAKLAR - Av. Necat HÜRTÜRK
Av. İbrahim İŞSEVER - Av. Beliğ ONAT
Av. Arzu MERCAN - Av. Ayşen ÖZKAYA
İzmir Yargıcı Hüseyin NARİN - Av. P. Hüseyin GAGO
Av. Nursel ÇÖMEK - Av. İsmet ÖĞÜT - Av. Yavuz OGAN
Av. Erdem MEÇO - Av. Ahmet ÇALIK - Av. Can ŞENER
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku:Av. Nilgün BAĞRIYANIK - Av. Mehmet CAN
Av. Zeynep ŞİŞLİ - Av. Erol ÖZCAN - Av. İbrahim ARZUK
Av. İbrahim BAHÇIVANCILAR - Av. Olcay ALTINTAŞ
İdari Yargı :İzmir Yargıcı Kudret ULUTÜRK - Av. Noyan ÖZKAN - Av. Ceyhan DEMİR
Av. Doç. Dr. Agâh ADAK - Av. Uğur KALELİOĞLU
Vergi Hukuku :İzmir Yargıcı Ertan ALİEFENDİOĞLU - Av. Nuri YILMAZ
Av. Mustafa UFACIK - Av. Umur BİRGİLİ
Av. Mehmet DİLEK
Hukuk Yargılaması ve İİH :Prof. Dr. Hakan PEKCANITEZ - Av. Nevzat ALGAN
İzmir Yargıcı Sevil CENGİZ - Av. Bülent YAROL
İzmir Yargıcı Vecdi ÖZSÖZ - Av. Yılmaz KAYA
İzmir Yargıcı Atilla ŞAHİNOĞLU - Av. Latif KÜEY
Av. Uğur KALELİOĞLU - Av. Gökhan ERSEZEN
Ceza Hukuk ve Ceza Yargılaması:Av. Z. Beydağ TIRAŞ - Av. Zeynep Sedef ÖZDOĞAN
Prof. Dr. Timur DEMİRBAŞ - Av. İsmail HANOĞLU
Av. Ümit AYDİL - Av. Osman ÇALLI - Av. Sema PEKDAŞ
AİHM Yargısı ve Sözleşmeler :Av. Güney DİNÇ - Av. Mehmet Nur TERZİ - Av. Hülya ÜÇPINAR