İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Stajyer Avukatlar İzmir Gezisi
Stajyer Avukatlar İzmir Gezisi
17 Ekim 2011 - 00:00:00
9 Ekim 2011 günü Baromuza kayıtlı stajyer avukatlar için yapılan İzmir gezisine ilişkin izlenimler...
 

ZAMANDA YOLCULUK

Stj. Av. Kemal Berfi GENÇ

 

Bir şehirde yaşayan insanları kentli olarak tarif edebilmek için o kişilerin kent bilincine sahip olması gerekir. Böyle bir bilince sahip olmak da o kentin evvelini bilmeyi gerektirir.  Hele ki İzmir gibi şimdilik 8500 yaşında olan bir şehrin bize göstermek ve sunmak istediği görkemli bir evveli varsa o bilince sahip olma şansımız ne kadar yüksektir. İşte bu noktadan hareketle İzmir Barosu himayesinde 09.10.2011 tarihinde stajyer avukatlar olarak yaşadığımız şehir Güzel İzmir'in derin ve etkileyici tarihine anlamlı bir yolculuk yaptık.

 

Gezimize ilk önce Antik Smyrna kentinden başladık. Bir kaç yıl öncesine kadar İzmir'in bilinen en eski yerleşim yeri olan Antik Smyrna kentinin tarihi M.Ö. 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır.  O zamanın coğrafi yapısına göre körfeze uzanan bir yarımada olan bugün Bayraklı ilçesi sınırlarındaki kent çevresi çeşitli dönemlere ait surlarla çevrili, düzenli bir kent yapısına sahip ilk yerleşim alanlarındandır. Etrafı günümüzde yoğun yerleşim alanlarıyla çevirili olan bu yerin nasıl olup da günümüze kurtarılmış bir alan olarak geldiğini de o alanın eski TEKEL bağlarına ev sahipliği yapmasından ötürü olduğunu belirtmek gerekir. Kentte Arkaik dönemden Helenistik döneme kadar çok sayıda yapı katmanları var. Kent aynı zamanda Helenistik dünyanın en eski çeşmesine ve görkemli Athena Tapınağı'na ev sahipliği yapmaktadır.

 

Antik Smyrna'dan muhteşem manzarası ve konumu ile dimdik ayakta duran Kadifekale'ye hareket ettik. İzmir'de herkesin bildiği gördüğü ancak "uzak bir köy misali" kimselerin gitmediği Kadifekale hepimizi davetkar ve uçsuz bucaksız manzarasıyla daha önce gitmemiş olmanın pişmanlığına sürükledi. Efsaneye göre Anadolu'yu Pers istilasından kurtarmak için harekete geçen Büyük İskender İzmir'de duraklar ve ava çıkar. Daha sonra Kadifekale eteklerinde bir pınarın başında uyuyan İskender rüyasında buraya bir kent kurduğunu görür ve bu rüya üstüne Kadifekale imar edilir. Zamanla bu kaleyle birleşen ve şehir Basmane Meydanı'ndan bugünkü Konak Meydanı'nın yer aldığı alana kadar çevreleyen ve tekrar Kadifekale ile birleşen surlar yapılır. Ancak bugün bu surların şehri içinde herhangi bir kalıntısı kalmadığı gibi elimizde bir tek Kadifekale surları kalmıştır.

 

Kadifekale'nin doyumsuz manzarasına veda ederken İzmir'in şimdilik bilinen en eski yerleşim yeri olan ve birkaç yıl önce belediyenin kum çekme çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan Yeşilova Höyüğü'ne geçiyoruz. Burası tarihi yaklaşık 8500 yıl öncesine uzanan ve şehrimizin ilk sahiplerine yani en eski hemşerilerimize ev sahipliği yapan bir alan. Neolitik çağda yerleşim yeri olarak kullanılan bu alanı kazı başkanı olan değerli bir akademisyen hocanınYrd.Doç.Dr.Zafer DERİN'inanlatımıyla gezip ilk ağızdan alanda uygulanacak projeleri ve tarihi bilgileri çoğu insandan önce öğrenmiş olduk.   Zaman Yolculuğu adlı bir projeyle tarih öncesi İzmir'de yaşam koşullarının birebir canlandırıldığı prehistorik evlerde o dönemin kıyafetleri ve araç gereçleriyle eğlenceli ve öğretici anlar yaşadık.

 

Daha sonra klasik dönem Roma kenti olan Antik Agora kentine geçip yağmur eşliğinde bu büyük ve iyi korunabilmiş alanı gezmek üzere yola çıktık. Agora kenti Kadifekale'nin devamı niteliğinde kurulmuş olan ve Roma döneminde en parlak dönemlerini yaşamış bir arkeolojik alandır. Burada yağmurlu havanın tüm muhalefetine rağmen dönemin mimarisine yaşam koşullarına ve dönemin sosyal yaşamına ilişkin bilgiler edindik. Çağdaş bir kent içinde olup da ve mevcudiyetini günümüze kadar koruyan en büyük antik kent olan Agora'daki yeni kazıları görmek için tekrar geleceğimize söz verip ayrıldık.

 

Gezimizin son durağı olan Kültür ve Sanat Müzesi'ni elektriklerin kesik olması yüzünden gezemeyip yorgun ama keyifli olan yolculuğumuza son verdik. Tüm bu gezi boyunca bizi özveriyle aydınlatan rehberimizAv. Bekir Tatar'a, Baromuz Staj Eğitim Merkezi (SEM) Yürütme Kurulu üyesiAv.Emin Özmen'eve gezimize renk katan değerli stajyer avukat arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yapılması planlanan bir sonraki gezimiz "Çağdaş İzmir-Kent Gezileri 2"de görüşmek üzere.

 

GEZİ FOTOĞRAF ALBÜMÜ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 

Yeşilova-höyüğünde-canlandırma....png

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza