İzmir Barosu Başkanlığı olarak; UMEM Beceri'10 Kursları çerçevesinde, EBSO, İŞKUR ve İzmir Ticaret Meslek Lisesi işbirliği ile "Sertifikalı Avukat Sekreterliği Kursu" düzenlenmek istenmektedir.
PROJENİN BAŞLATILABİLMESİ İÇİN, EĞİTİMLİ PERSONEL ÇALIŞTIRMAK İSTEYEN MESLEKTAŞLARIMIZDAN GELECEK GERÇEK TALEBİN OLUŞMASI GEREKMEKTEDİR.
BU NEDENLE; PROJE ÇERÇEVESİNDE KURSA KATILAN VE BAŞARILI OLAN KURSİYERLERİ İSTİHDAM ETMEK İSTEYEN MESLEKTAŞLARIMIZIN BARO BAŞKANLIĞIMIZ AVUKAT HAKLARI MERKEZİ'NE (İzmir Adliyesi B Blok 4/431) 28.12.2012 TARİHİNE KADAR BAŞVURUDA BULUNMALARI GEREKMEKTEDİR.
Talepte bulunan avukatlar, kursun başlangıcında yapılacak mülakatta kursiyerleri kendileri seçebileceklerdir.
Teorik eğitim en fazla 3 ay, işbaşı(staj) eğitimi de en fazla 3 ay olmak üzere toplam eğitim süresi en fazla 6 aydır.
İşbaşı eğitimi, talepte bulunan avukatlık bürolarında yapılacaktır. Hem işverenin istihdam edeceği kişiyi deneme imkanı olacak, hem işbaşı eğitimi süresi kurs süresinden olacağından kursiyere günlük 25.-TL. ücret İşkur tarafından ödenmekte. "İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına" karşın sigorta prim giderleri ve "Genel Sağlık Sigortası" yaptırılmaktadır.
KURS SONUCU KURSİYERİN İSTİHDAMI DURUMUNDA;İSTİHDAM EDECEK ŞAHIS YADA FİRMALARA 6111 SAYILI KANUN'UN 74. MADDESİ UYARINCA BİRTAKIM AVANTAJLAR GETİRİLMİŞTİR.
istihdam edilen kişilerin;
"a)18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;
1)Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle,
2)Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle,
3)(1) ve (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için yirmidört ay süreyle,
b)29 yaşından büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için yirmidört ay süreyle,
c)(a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak altı ay süreyle,
ç)5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler için oniki ay süreyle,
d)18 yaşından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (ç) bentlerine girmeyenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde altı ay süreyle, uygulanır.
Teşvik Tutarı :5510 sayılı Kanunun 81. maddesinde sayılan ve 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır
İşveren hissesine ait primlerin Fondan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarını yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalının işe alındığı işyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır."
Proje kapsamında eğitim alacak kursiyerlerde aranan koşullar,
- Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
-18 yaşını tamamlamış olmak,
-Mesleğin gereklerine uygun olarak yüklenici tarafından belirlenen ve İŞKUR'ca onaylanan özel şartlara sahip olmak,
-İŞKUR tarafından düzenlenen kurslara aynı meslekte daha önce veya farklı meslekte ise son yirmi dört ay içinde katılmamış olmak, (İstihdam garantili, alınan mesleki eğitimin devamı veya tamamlayıcısı niteliğinde ya da aynı mesleği geliştirmeye yönelik üst düzeyde bir kurs programı olması koşuluyla, işgücü yetiştirme kurslarından üç defa yararlanılabilir. Bu durumda ikinci katılımda kursiyerin zorunlu giderlerinin yarısı ödenir. Üçüncü katılımda ise ödeme yapılmaz ve iki kurs arasında en az üç aylık süre bulunur)
-Kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
-Başvuruda bulunanlar arasında mülakat yapılmaktadır. Mülakatlar sonunda, kurslara katılmaya hak kazanan kursiyerler belirlenmektedir. Mülakatlara, o kursun açılması için talep belgesi düzenleyenler de katılmaktadır.
-Sadece "teorik eğitimi" başarı ile tamamlayan kursiyerlere "kurs katılım belgesi" verilmektedir. Hem teorik hem de işbaşı(staj) eğitiminden başarılı olan kursiyerlere ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı UMEM Beceri'10 Projesi sertifikası verilmektedir.
-Proje kapsamında, kursiyerlere kurs (teorik eğitim) boyunca günlük 20 TL, işbaşı eğitimi (staj) boyunca 25 TL ödenmekte, ayrıca eğitimler süresince İŞKUR tarafından hem "İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına" karşın sigorta prim giderleri ödenmekte, hem de kursiyerlere "Genel Sağlık Sigortası" yaptırılmaktadır.
-Teorik eğitim verilen kursun sonunda, derse giren öğretmen/eğitici personel ile İŞKUR ve Oda temsilcisi tarafından yazılı ve/veya uygulamalı birinci sınav, İşbaşı Eğitim Programı sonunda ise ikinci sınav yapılmaktadır. İşbaşı Eğitim Programı, işveren veya temsilcisi tarafından değerlendirilmektedir. Kursiyerlerden, birinci ve ikinci sınav sonunda puan ortalaması 100 puan üzerinden 60 ve daha yüksek olanlar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika ile belgelendirilmektedir.
Kursa katılan kursiyerlere verilecek eğitim sonucu;
Kursiyer;
Bilgisayarda hızlı ve doğru yazı yazabilecek,
Ofis programlarını kullanabilecek (metin dosyası oluşturmak, matematiksel ve mantıksal dosya oluşturmak, sunu oluşturmak, internet üzerinden bilgiye ulaşmak, verileri toplamak ve yönetmek),
İletişim tekniklerini (telefonla, yüz yüze) bilecek,
Büroyu çalışmaya uygun hale getirip, toplantı ve seyahat organizasyonu yapabilecek,
Belge akışını düzenleyip, dosyalama ve arşivleme yapabilecek,
Yazışmalarında ve iletişimde hukuk terminolojisine hakim olabilecek,
Vergisel anlamda bildirimleri izleyip, ödeme takibi yapabilecek,
Ticari belgeleri düzenleyebilecek,
Avukatlığın tanımını ve işlevini bilecek,
Avukatlık meslek Kurallarını bilecek,
Avukatın hak ve yükümlülüklerini (özellikle sır saklama) bilecek,
Hukuk Dava ve Takip dosyası hazırlayabilecek,
Hukukta süreleri (HMK-CMK-İdari Yargı) ve önemini bilebilecek,
Tebligat Hukukunu bilecek,
İcra Örneklerinin niteliklerini, Farklarını ve Doldurulmasını bilecek.