Basın Açıklamasına Davet
26 Kasım 2014 - 01:00:00
Prof.Dr. Esat Rennan Pekünlü İle Birlikte, “Hukuk Devleti”, “Laiklik” Ve “Aydınlanma” Da Mahkum Edilmiştir.

PROF.DR. ESAT RENNAN PEKÜNLÜ İLE BİRLİKTE, "HUKUK DEVLETİ", "LAİKLİK" ve "AYDINLANMA" DA MAHKUM EDİLMİŞTİR.

BU MAHKUMİYET KARARINDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİDİR.

BU KONUDA TEPKİMİZİ ORTAYA KOYMAK İÇİN, 29.KASIM.2014 CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 11:00'DE İZMİR ADLİYESİ ÖNÜNDE YAPILACAK BASIN AÇIKLAMASINDA BULUŞUYORUZ.

Bilindiği üzere, Ege Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta iken, Anayasa Mahkemesi kararları ile belirlenen "türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmelerinin, Anayasal laiklik ilkesi başta olmak üzere Türk Anayasal sistemine aykırı olduğu" hukuksal gerçeği çerçevesinde, türbanla üniversiteye girmek isteyen öğrencileri uyaran ve konuyla ilgili tutanak tutan Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, sadece bu eylemi nedeniyle, 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir ve 27.Kasım.2014.Perşembe günü bu hapis cezasının infazı başlamaktadır.

Anayasa Mahkemesi kararları çerçevesinde Anayasa hükümlerinin uygulanması için çaba gösteren bir akademisyenin cezaevine gönderilmiş olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden olan "hukuk devleti" kavramına ağır zarar vermiştir. Artık Türkiye Cumhuriyeti'nin "hukuk devleti" olma iddiası son derece şüphelidir.

Prof. Pekünlü'nün mahkumiyet kararı, bir ibret örneği olarak kullanılmış ve bu karar sonrası belirli bir amaç çerçevesinde "kamuda türban", "TBMM'nde türban" ve "ortaöğretimde türban" düzenlemeleri ve uygulamaları getirilerek, laiklik ilkesi aşındırılmıştır.

Devamsızlığı, devamsızlık nedeniyle başarısızlığı bulunmayan bir öğrencinin şikayeti üzerine, hiçbir fiziksel engelleme de içermeyen eylemler nedeniyle, cezanın alt sınırından uzaklaşıp, sonuç olarak 2 yıllık hükmün açıklanmasının geri bırakılması/cezanın ertelenmesi sınırının üstünde, 2 yıl 1 ay ceza verilmiş olması; Prof. Pekünlü'nün, laiklik ilkesinin aşındırılmasına karşı direnen kesimlere bir korku salmak amacıyla, ısrarla demir parmaklıklar arkasına gönderildiğini göstermektedir.

Türkiye'nin en önemli astronomi profesörlerinden, sayılı bilim adamlarımızdan, Prof. Pekünlü'nün, bir "düşman ceza hukuku-intikam hukuku" uygulaması ile, cezaevine atılmış olması, "üniversite" kavramına ve "aydınlanma" mücadelesine bir darbe daha vurmak amacı gütmektedir.