İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
"Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları", Gerze Toplantısı
22 Ekim 2011 - 00:00:00
"Çevre İçin Hukukçular Buluşuyor" başlığı altında düzenlenen ve üçüncüsüne İzmir Barosu'nun ev sahipliğini yaptığı "Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları" toplantısının dördüncüsü, 08-09.10.2011 tarihinde, Sinop'un Gerze ilçesinde yapıldı.
 

"Çevre İçin Hukukçular Buluşuyor"  başlığı altında düzenlenen ve üçüncüsüne İzmir Barosu'nun ev sahipliğini yaptığı "Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları" toplantısının dördüncüsü, 08-09.10.2011 tarihinde, Sinop'un Gerze ilçesinde yapıldı.

 

İzmir Barosu'nun, Kent ve Çevre Komisyonu üyeleri tarafından temsil edildiği toplantıda,  ana gündemi, çevre ve ekoloji mücadelesinde gelinen nokta, yaşanan zorluklar ve bunları aşmada başvurulacak yöntemler oluşturdu. 

 

IMG_3523.JPG

 

Bugün gelinen noktada, çevre hukuku kapsamındaki mevzuatın, çevre ve ekoloji mücadelesi içinde yer alan hukukçuların etkili olarak kullanabileceği bir araç olmaktan çıktığı, küresel sermayenin ve şirketlerin çıkarları uğruna sürekli değişikliğe uğrayan çevre mevzuatı yüzünden, dava açma, yargısal süreci takip etme gibi yöntemlerle sonuç almanın neredeyse imkansız hale geldiği vurgulandı. 

 

Siyasal karar alma süreçlerinin tek elde toplanması, yaşam alanlarına yönelik faaliyetlerde halkın karar alma süreçlerinden dışlanması, idari ve hukuki düzenlemelerle halkın yargısal denetim hakkının elinden alınması; karşı durması gereken ciddi bir sorun olarak tespit edildi.

 

Halkın, hukuk ve sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine dahil edilmeksizin oluşturulan hukuki düzenlemelerin, insanın ve doğanın sömürüsünü hızlandırdığı ve ekolojik bir yıkama yol açtığı ifade edilen toplantıda, bu yıkıma ve yıkımın müsebbiplerine yönelik her eleştirinin, kaçınılmaz olarak kapitalizme ve onun yarattığı tüketim kültürüne karşı bir eleştiri olduğuna dikkat çekildi.

 

Bu eleştiriyi kendisine başlangıç noktası kabul eden Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları'nın, sahip olduğu hukukçu ve aktivist kimlikleriyle hareket ederek, dün Bergama'da, Yuvarlakçay'da, Fırtına Vadisi'nde olduğu gibi bugün de Tortum'da, Akkuyu'da, Gerze'de, çevre konusunda gerçekleştirilen eylem ve direnişlerin yanında olacağı; hak arama hürriyetinin etkinleştirilmesi, tüketim kültürüne karşı paylaşımcı ve dayanışmacı bir hukukun yeniden yaratılması, alternatif mücadele yol ve yöntemlerinin oluşturulması için çalışacağı vurugulandı. 

Toplantının ikinci günü, İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu üyeleri, Gerze'de kurulması planlanan termik santrale karşı mücadele eden Gerzeliler'e destek olmakı amacıyla , Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) tarafından organize edilen panele iştirak etti.

 

 Panorama-1.jpg

 

Ülkemizin çeşitli illerinden gelen 18 avukatın katılımıyla gerçekleştirilen panelde,  ilk konuşmayı YEGEP Avukatı Emre Baturay Altınok yaptı. Gerze'nin Yaykıl Köyü'nde ortaya konan direnişin tüm Türkiye'ye örnek olduğunu anlatan Avukat Emre Baturay Altınok, tüm Türkiye'den çevre ve ekoloji hareketi avukatlarının çevre mücadelelerine destek sunmak ve hukuksal araçlarını tartışmak amacıyla her iki ayda bir toplantılar gerçekleştirdiklerini ve bu kez de Gerzelilere destek sunmak için burada bulunduklarını söyledi ve hukuki süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. 

 

Daha sonra konuşan Zonguldak Barosu Avukatlarından Yakup Okumuşoğlu, Türkiye'de çevre mücadelesine ilişkin yaptığı sunuşta, uygulanan enerji politikalarındaki yanlışlığa dikkat çekerken bu konuda birçok dava açtıklarını ve bunlardan pek çoğunun sonuçlandığını bir kısmının ise hukuki süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

 

İzmir Barosundan Ayşegül Altınbaş da, Foça'da iki termik santrale ve altın madenine karşı mücadelede İzmir Barosu'nun deneyimini aktardığı konuşmasında, Sokrates'in "kötülük ölümden hızlı koşar" sözüne atıfta bulunarak, termik santral yapmak isteyen firmanın yarattığı kötülüğün sonuçlarını belki bizim ömrümüzün görmeye yetmeyeceğini, ancak bu kötülüğün yarın çocuklarımızın, torunlarımızın ölümüne neden olacağını söyledi. 

 

İstanbul ve Ankara barosundan katılan avukatların da yaptığı konuşmaların ardından panel sona erdi.

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza