Danıştay Kararı
15 Nisan 2014 - 00:00:00
28738 sy Resmi Gazetede yayınlanarak 17.08.2013 tarihinde yürürlüğe giren; TAPU SİCİLİ TÜZÜĞÜ’nün “Terkin” başlıklı 69. Maddenin 5. Fıkrası hakkında;

28738 sy Resmi Gazetede yayınlanarak 17.08.2013 tarihinde yürürlüğe giren; TAPU SİCİLİ TÜZÜĞÜ'nün "Terkin" başlıklı 69. Maddenin 5. Fıkrası hakkında;

"5) 21/7/1953 tarih ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca takip edilen kamu alacaklarına ilişkin haciz, iflas, konkordato ile verilen süre ve 9/6/1932 tarih ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 150/c maddesi şerhi bulunan taşınmazlar hariç olmak üzere, tapu siciline yapılan şerhten itibaren iki yıllık sürenin sonunda Müdürlüğe yenilendiği bildirilmemiş olan hacizler, taşınmaz malikinin istemi üzerine terkin edilir ve durum icra müdürlüğüne bildirilir."

"Tapu Müdürlüğü'nün, İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki yetkisinin, taşınmazın haczedildiğinin icra dairesi tarafından bildirilmesi halinde bu durumu sicile tescil etmekle, haczin kalktığının bildirilmesi halinde de sicile yapılan şerhi terkin etmekle sınırlı olduğu, "tapu müdürlüğüne" taşınmaz üzerindeki haczi, taşınmaz malikinin istemi üzerine re'sen kaldırma yetkisi veren dava konusu düzenlemede mevzuata uygunluk bulunmadığı" gerekçesi ile; Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olup, dava-cevap dilekçeleri ve Mahkeme kararı aşağıdadır.

KARARI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ >>>