2013-2014 Adli Yılı Törenle Açıldı
2013-2014 Adli Yılı İzmir Adliyesi'nde yapılan törenle açıldı

adliyıl20131

adliyıl20132

2013-2014 Adli Yılı İzmir Adliyesi'nde İzmir Barosu Başkanı Av. Sema Pekdaş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Adli Yargı Komisyonu Başkanı Akar Karasu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, hakimler, savcılar, meslektaşlarımız ve yargı çalışanlarının katıldığı bir törenle açıldı.

Yapılan törenin ardından İzmir Barosu Resim Grubu'nun hazırladığı resimlerden oluşan bir sergi ziyarete açıldı.

adliyıl20134

Törende İzmir Barosu Başkanı Av. Sema Pekdaş'ın yapmış olduğu konuşmayı aşağıda okuyabilirsiniz:

EGEMENLERİN HUKUKUNA KARŞI

HER ZAMAN ve HER ALANDA  HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İÇİN

MÜCADELEDE KARARLIĞIMIZ DEVAM EDECEKTİR.

İzmir Adliyesinin Değerli Yargıç ve Savcıları, Sevgili Avukatlar, Değerli Meslektaşlarım, Adliyemizin Değerli Çalışanları,

Değerli Hukukçular,

Geçen adli yıl açılışında "2012-2013 Adli Yılının; yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve adaletin önem ve anlamının anlaşılacağı bir yıl olması"nı dileyerek sözlerime başlamıştım.

Ancak geçtiğimiz bir yıl bu dileklerimizin gerçekleştiği bir yıl olarak anılmaktan çok hukuk devletinde kabulü mümkün bulunmayan uygulamalarıyla yargının ülke gündeminin en baş sıralarında yer aldığı bir yıl olarak yaşandı.

Bu adli yıla girerken de yine benzer sorunlarla karşı karşıyayız.

Bu adli yıl açılışında da, üzgünüz, kırgınız, öfkeliyiz. Çok şey var söylenecek. Ama bir açılış konuşmasının sınırları olduğunu da biliyoruz.

Ancak, insan hakkı ihlallerine karşı hukukun üstünlüğü için mücadele görevimiz sebebiyle yeni adli yılın da çok söz söyleyeceğimiz bir yıl olacağını şimdiden belirtmekle yetinmek isterim.

Geçen yıl, ÇHD üyesi meslektaşlarımıza yapılan operasyon ve onların tutuklanmaları, bizler açısından en kabul edilemez uygulamaların başındaydı.

Meslektaşlarımızla ilgili iddianame Temmuz ayı içinde hazırlanarak  kabul edildi ve böylece gördük ki yargılanmak istenen avukatlık faaliyetidir.

Meslektaşlarımız hala tutuklu ve duruşmaları Aralık ayı sonunda, yaklaşık bir yıllık tutukluluklarından sonra ilk duruşmaları olacak.  Niçin bu kadar bekletiliyorlar ?  Neden tutuklular? Sadece soru işaretleri bile çok şey söylemektedir.

Tekrar belirtmek gerekir ki, tutuklama kurumu ülkemizde başlı başına bir cezalandırma kurumu olarak işlemektedir. Bu tehlikelidir. Uzun tutukluluk sürelerinden sonra, artık insanlar açısından adaletin gerçekleşeceği umudu değil, mutlaka ceza verileceği düşüncesi hakim olmaktadır ki, bu biz hukukçuların çözmesi gereken en önemli sorunlarından birisidir.

Tutukluluk diğer taraftan cezaevleri sorunu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Cezaevine girenin bir insan olduğu unutulmamalıdır. Keyfi ve düşmanca davranışlara kesinlikle müsamaha gösterilmemeli, özellikle çıplak arama gibi uygulamalarla ayaklar arlına alınanın insanlık onuru olduğu unutulmamalıdır.

Çünkü, adalet duygusu bir devleti hukuk devleti yapan en önemli ölçüttür ve adalet duygusunun kaybolduğu yerde ne demokrasiden, ne özgürlüklerden ne de barıştan sözedilebilir.

Geçtiğimiz yıl yine ülkemizin vazgeçilmezi olan siyasal davalar ve bu davalar nedeniyle yaşanan hak ihlalleri ve insan trajedileri yoğun bir şekilde ve gündemin baş sıralarında yer almaya devam etmiştir.

Siyasal iktidarların siyasal davalar üzerinden muhalifleri ile hesaplaşması ve bu hesaplaşmanın 'adalet'in tesis edilmesi faaliyeti olarak sunulması bu topraklarda vazgeçilmez birer ritüel olmuştur ve hala olmaya devam etmektedir.

Geçtiğimiz ay karara bağlanan Ergenekon davası da, hem yargılama süreci hem de karar duruşmasının öncesinde ve sonrasında yaşananlarla siyasal davalar tarihimizde yerini aldı.

Ve bu dava en çok da savunmaya, avukatlık mesleğine ve meslek örgütümüz barolarımıza yönelik tehdit ve saldırıların yaşandığı davalardan biri oldu. Savunmaya tahammülsüzlük, avukatların ve baroların görevlerini yapmalarından rahatsızlık, avukatların ve baroların hedef gösterilmesi, hukuk devletine inanmamak, kabul etmemek ve rafa kaldırmak anlamındadır.

Bilinmelidir ki;

Avukatın görevi; hukuk devletinin bireylere sağladığı güvenceleri korumak ve bu hak ve güvencelerin kullanılmalarını sağlamaktır.  Bu görevimizi gereği gibi yapmak ve hukuk devletini savunmak bizlerin sorumluluğudur.

Bizlerden görevlerimizi yapmamız ya da göstermelik olarak yapmamızın istenmesi hiç kimsenin hakkı değildir. Kimse bize görevlerimizi nasıl yapmamız gerektiğini öğretemez.

Biz avukatlar yargının kurucu unsuru olarak ve yargı görevi yapan sıfatımızla özgürce görevimizi yaparsak adalet gerçekleşir, yoksa gerçekleşecek olan siyasal iktidarın gücüne dayanan kendi 'adalet'i olur. Buna da adalet değil gücün hegemonyası deneceği açıktır.

Öte yandan Hakim Adayı genç bir kadın Didem Yaylalı; hepimizin meslektaşı. Kendisine yapılan haksızlığı içine sindiremedi, kabul edemedi ve şimdi aramızda değil. Umarım hem HSYK, hem Adalet Akademisi, hem de Adalet Bakanlığı, hem hepimiz bu ölümden alınması gereken dersleri alırız.  Her insan gibi hakim ve savcıların da siyasal düşüncelerinin olacağını, olması gerektiğini; siyasal olmaması gerekenin kararlar ve uygulamalar olması gerektiği açıktır.

Çok renkli, çok sesli bir dünyada yaşıyoruz. Doğa böyle. Elbette yaşamlarımız da çok renkli olacak ve çok farklı ses duyacağız. Bu yaşamın kendisi ve diyalektiği. Yaşamlarımızı da,  yargıyı da bu renk ve seslerle zenginleştirelim. Böylece adil  olmanın yolu açılabilir.  Böylece adalet gerçekleşebilir.

Adalet varsa özgürlükler var, adalet varsa demokrasi var, adalet varsa barış var.

Barışın, özgürlüklerin ve adaletin gerçekleşeceği bir adli yıl dileklerimle hepinizi tekrar saygıyla selamlarım.

adliyıl20135

Aynı gün İzmir Adliyesi Sosyal tesislerinde meslektaşlarımız, hakim ve savcıların da katıldığı bir kokteyl düzenlendi.