İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Avukatlar Haftası Nedeniyle İzmir Adliyesi'nde Tören Düzenlendi
07 Nisan 2014 - 00:00:00
Avukatlar Haftası nedeniyle 07.04.2014 günü İzmir Adliyesi Atatürk Anıtı'nda bir tören düzenlendi
 

Avukatlar Haftası nedeniyle 07.04.2014 günü İzmir Adliyesi Atatürk Anıtı'nda bir tören düzenlendi. Törene İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu ve meslektaşlarımız katıldı. Törende İzmir Barosu adına Baro Başkan yardımcısı Av. Sefa Yılmaz aşağıdaki konuşmayı gerçekleştirdi:

 

Değerli Avukatlar, Değerli Hukukçular ;

 

5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle, yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım ve İzmir Barosu adına hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

 

Değerli Hukukçular,

 

İzmir Barosu olarak bu yıl da,  Avukatlar Haftası'nın açılış töreninde, sevgili meslektaşlarımızla ve hukukçu dostlarımızla beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

5 Nisan tarihinin Avukatlar Günü olarak kutlanmaya başlamasında, İzmir Barosu'nun ve İzmirli avukatların katkısı, bizler için her zaman tarihsel bir değer taşımış ve İzmir Barosu için bir onur kaynağı olmuştur.

 

Değerli avukatlar,

 

Hukuk devleti kavramı, kamu gücünü temsil eden kurumlar karşısında bireyin haklarının en geniş biçimde sağlandığı ve savunulduğu bir devlet düzenini de vurgular. Adalet duygusu bir devleti hukuk devleti yapan en önemli ölçüttür ve adalet duygusunun kaybolduğu yerde ne demokrasiden ne de özgürlüklerden söz edilebilir.

 

Biz avukatlar, hukuk devletinin adil yargılanma hakkı korunmadan var olamayacağı gerçeğini bilerek, savunma hakkının sınırlandığı, savunmanın temsilcileri olan avukatların yok sayılmaya çalışıldığı bir süreçte her türlü zorluğa karşı adaletin gerçekleşmesi için görev yapıyoruz.

 

Avukatlar, adalet ve vicdan mücadelesinde sorumluluklarını yerine getirirken, savunmanın kısıtlanmasına yönelik hukuksal düzenlemeler, avukatın ve avukatlığın itibarsızlaştırılması yönündeki söz ve eylemler, barolara karşı yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar ile karşı karşıya kalmaktadır. Duruşmalarda kendilerine söz verilmeyen, duruşma salonlarından yaka paça çıkarılan ve hatta kolluk güçlerince adliye binalarında darp edilen avukatlara yönelik saldırılar gelinen noktada ve bazı meslektaşlarımızın özgürlüklerinden yoksun bırakılmasına kadar vardırılmıştır.  

 

Değerli meslektaşlar, Değerli hukukçular,

 

Baroları yalnızca bir meslek örgütü olarak görmek, onları hayatın içerisinden ayırmak kabul edilemez bir yaklaşımdır. Meslektaşlarımıza yönelik saldırılara karşı durmak yanında, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak barolara görev olarak verilmiştir. Bu yalnızca avukatlık kanununun değil aynı zamanda uluslararası metinlerinde işaret ettiği bir durumdur.

 

Avrupa Barolar Birliği'nin Avukatların Sosyal Sorumlulukları Ortak Deklarasyonu, Avukatların Rolüne Dair Havana Kurallarının 14 ve 23. maddeleri aynı ortak amaca ve sorumluluğa işaret ederler:  "Avukatlar, müvekkillerinin haklarını korurken ve adaletin gerçekleşmesine çalışırken, ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı insan haklarını ve temel özgürlükleri yüceltmeye çalışmak ve özellikle, hukukla, adalet sistemiyle ve insan haklarının geliştirilmesi ve korunması ile ilgili konularda kamusal tartışmalara katılmak" sorumluluğunu taşırlar.

 

İzmir Barosu olarak, bu hak ve yükümlülüklerin farkındalığı ile, mesleklerini ifa ederken, yargı mercileri ve idari kurumlar nezdinde sorun yaşayan meslektaşlarımızın her zaman yanında olduk. Sorunların ve mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunduk, başvurularımızı yaptık. Özellikle, Avukat Hakları Merkezi'nde gönüllü görev yapan meslektaşlarımızın çok değerli katkılarıyla yardımlaşmayı, mesleki dayanışmayı hayata geçirdik.

 

Yalnızca İzmir'de değil, ülkenin her yanında baro yönetim kurullarının ya da meslektaşlarımızın toplu olarak yargılandığı davalarda onlarla yanyana durduk, meslektaşlarımızın yargılama süreçlerinde aktif bir şekilde yer aldık ve duruşmalara katıldık.

 

Değerli Avukatlar, Değerli hukukçular,

 

Siyasal iktidar, yaşadığımız süreçte demokrasiye ve hukuk devletine adeta savaş ilan ederek, hayatın her alanını kendi ideolojik - politik yönelimi doğrultusunda düzenlemeyi ve denetlemeyi amaçlayan uygulamalarına yeni adımlar eklemektedir. Bu kapsamda, yargı bağımsızlığını ve erkler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracak düzenlemelerle yargıyı yürütmeye bağlamayı amaçlamaktadır. 

 

İzmir Barosu geçmişte olduğu gibi bu gün de tüm bu totaliter düzenlemelerin ve yürütmenin yargıya üstünlük arayışının karşısında duracak, demokratik hukuk devletini, insan hakları ve özgürlükleri savunmaya devam edecektir.

 

Meslektaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz"Adalet Zinciri"eylemi bu yöndeki kararlılığımızın güçlü bir ifadesi olmuştur.

 

Bağımsız yargının kurucu unsuru ve savunmanın onurlu temsilcileri olarak diyoruz ki,

 

Bağımsız yargı ve özgür savunma için,

 

Haklar ve özgürlükler için,

 

Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı savunmak için,

 

Adalet ve vicdan için,

 

Susmadık, Susmayacağız.

 

Avukatlar Günümüz Kutlu Olsun!

 

 

 

DSC_4138.JPG

 

DSC_4144.JPG

 

DSC_4149.JPG

 

Törenin ardından Baro Vestiyeri önünde meslektaşlarımızın resimlerinden oluşan serginin açılışı yapıldı. Ardından İzmir Adliyesi Baro Birimi'nde açılan karikatür sergisini gezen meslektaşlarımız ve konuklarımız için bir kokteyl düzenlendi.

 

DSC_4169.JPG

 

DSC_4197.JPG

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza