Pes Etmek Yok Mücadeleye Devam
17 Şubat 2015 - 00:00:00
İzmir Barosu avukatları, İzmir Adliyesi içerisinde bir saatlik oturma eylemi yaparak İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi. İzmir Barosu üyesi 200 avukat, İzmir Adliyesi içerisindeki protokol kapısı önünde toplanarak İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın TBMM gündeminde geri çekilmesi amacıyla saat 12.00-13.00 arasında oturarak ’hukuk nöbeti’ eylemi gerçekleştirdi.

Pes etmek yok mücadeleye devam

İzmir Barosu avukatları, İzmir Adliyesi içerisinde bir saatlik oturma eylemi yaparak İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi. İzmir Barosu üyesi 200 avukat, İzmir Adliyesi içerisindeki protokol kapısı önünde toplanarak İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın TBMM gündeminde geri çekilmesi amacıyla saat 12.00-13.00 arasında oturarak 'hukuk nöbeti' eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun ve İzmir Barosu üyeleri katıldı. Avukatlar ellerindeki 'İç güvenlik değil sıkı yönetim yasası', 'Yargı bağımsızlığı için el ele', 'Hürriyetlere engel yasa bugün bana yarın sana' pankartları ile adliyede sessizce oturdu.

Mücadeleye davet etti

Hukuk nöbeti öncesi bir konuşma yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan; İzmir Barosu olarak iç güvenlik yasa tasarısına karşı 9 Şubat'ta bu yana eylemleri sürdürdüklerini belirtti. Bu süreçte öncelikle Ege Bölgesi'ndeki on iki baronun başkanıyla ortak bir açıklama yaptıklarını, arkasından İstanbul'da adalet nöbetine katıldıklarını ve son olarak 16.02.2015 günü Ankara'da birçok barodan başkan ve meslektaşlarının katılımıyla TBMM'ye yürüdüklerini belirten Özcan, barolar olarak hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, adil yargılanmayı, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunmak istediklerini söyledi.  Başkan Özcan, bu uğurda her türlü girişimi yapmaya devam edeceklerini belirterek sadece avukatları değil bütün hukukçuları, üniversiteleri, hukuk hocalarını da göreve davet  etti.  Özcan sözlerini, "her siyasi görüşten meslektaşlarımızı hukuksuzluğa karşı dayanışma ruhuyla mücadeleye çağırıyorum diyerek" bitirdi.

5 Nisan'da dev eylem

Ardından söz alan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu; çıkarılmak istenen yasanın bir iç güvenlik yasası olmadığını, bir sıkıyönetim kanunu olduğunu ve memleketin her yerinde vali ve kaymakamlara olağanüstü yetkiler vererek muhalif olan herkesi, her düşünceyi ezmeyi amaçladıklarını söyledi." Muhalif olan herkesi içeri atacaklar, istediklerini terörist diye suçlayacaklar "diyerek sözlerine devam eden Feyzioğlu, 5 Nisan Avukatlar Haftası'nda İzmir'de binlerin, on binlerin katılımıyla dev bir miting yapacaklarını söyledi. Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç endişe etmeyin özgürlük daima kazanmıştır ve daima kazanacaktır. Ve özgürlüğün ve demokrasinin lokomotifi her zaman biz avukatlar olmuştur."

Kuvvetler ayrılığı yok edilmek isteniyor

Son olarak konuşan Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun ise;  "Bugün bu kadar dinç bir şekilde ayakta olmamızın sebebi, bizim ilk hukukçu olmaya adım attığımız günden beri öğrendiğimiz kuvvetler ayrılığı ilkesinin yok edilmek istenmesi, yürütmenin yasamayı elde bir sayarak tek elinde olmadığını düşündüğü yargıyı da eline geçirmek istemesidir" dedi.

Konuşmaların ardından avukatlar Hukuk Nöbeti'ni gerçekleştirdiler. Eylem sırasında  hunharca katledilen Özgecan Aslan için de bir saygı duruşunda bulunuldu.