İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı istifa etmeye davet ediyoruz
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı istifa etmeye davet ediyoruz
02 Şubat 2011 - 00:00:00
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı istifa etmeye davet ediyoruz
 

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ'I

İSTİFA ETMEYE DAVET EDİYORUZ!

Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştirmeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı Barolar tarafından yapılan açıklamalar sonrasında bu kez Anayasa Mahkemesi Başkanı sayın Haşim Kılıç tarafından yapılan şu açıklama medyaya düştü;

"Yapılan düzenlemeleri bir yerleri ele geçirmek olarak nitelemek yargı mensuplarına karşı büyük bir saygısızlıktır. Yüksek yargı organları önerilen her çözümü peşinen reddetme alışkanlığından kaçınmalıdır"

Bir sözün ne olduğundan önce, söyleyenin kim olduğuna bakılmalıdır.

Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanıdır.

Söz konusu yasanın mecliste kabulü halinde bir iptal başvurusu söz konusu olduğunda başvuruyu inceleyecek merci ise Anayasa Mahkemesidir. Bu nedenle ihsası rey kavramının ne olduğunu en iyi bilmesi gereken kişilerden biri olması gereken Anayasa Mahkemesi Başkanının önceden oyunu açıklaması anlamına gelebilecek beyanlardan kaçınması da bir zorunluluktur.

Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından yapılan açıklama; değişiklik tasarısını yargının kurucu unsuru olarak kabul edilen hiçbir kesimin görüşüne başvurmaksızın hazırlayan ve tartışma ve eleştiri imkânını ortadan kaldıracak biçimde yasalaştırmaya çalışan siyasi iktidarın bu demokratik işleyişe aykırı tavrını teşvik eder niteliktedir.

"İhsası Rey" i ile sayın Anayasa Mahkemesi Başkanının tarafsızlığını yitirdiği açıktır.

Bu sorunun yalnızca söz konusu tasarının yasalaşması halinde gelebilecek bir iptal başvurusunda yer almamakla ve oy kullanmamakla çözümlenmesi mümkün değildir. Demokrasi ile derdi olan ülkelerde bu davranışın karşılığı istifadır.

Bu nedenle;

 

Tarafsızlığını yitiren ve olası bir yasa değişikliğinin peşinen yanında yer aldığını beyan eden, hukuk ilkelerine ve bulunduğu konuma uygun düşmeyen açıklamalar yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim KILIÇ'ı, bulunduğu kurumu şaibe altına sokmamak adına istifa etmeye davet ediyoruz. 02.02.2011

 

 

İzmir Barosu Başkanı

Avukat Sema PEKDAŞ

 

 

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza