26 Aralık 2014 - 00:00:00
İzmir Barosu olarak hukukun üstünlüğüne, bağımsız yargıya yapılan her türlü usulsüzlüğe ve baskıya boyun eğmeyeceğimizi, mücadele edeceğimizi saygılarımızla bildiririz.

26122014.jpg

BASINA VE KAMOYUNA

Konya'da 2 gün önce ' Devrim şehidi' Kubilay'ı anma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ileri sürülen Lise öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A okulundan alınarak tutuklanmıştır.

Hakareti  mazur görmek mümkün değildir ancak eylem ile ceza ve tedbir arasında orantılılığın bulunması evrensel hukuk kurallarındandır. CMK 100.ve devamı maddelerine göre uygulanan tutuklama tedbiri yasal değildir. TCK 299.maddede tanımını bulan Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığının iznine bağlıdır. Tüm hukuk kuralları yok sayılarak tutuklama tedbiri infaza dönüştürülmüştür.

Sözleşmelerle güvence altına alınan,  evrensel olan temel ve hak özgürlükler yok sayılmakta, toplum baskı altında tutularak gözdağı verme amacı güdülmektedir. Yargılamanın olmazsa olmazı tutuklama değildir. Kaldı ki 16 yaşında bir çocuğa uygulanacak olan hukuk kuralları da çocuk olması nedeniyle yasada özel olarak yerini bulmuşken hiçbiri uygulanmamıştır.

Bugün itibariyle tutuklamaya yapılan itiraz sonucunda tutuklama kaldırılmışsa da yapılan hukuksuzlukların üstü örtülemez.

Saygılarımızla.26.12.2014

İzmir Barosu Başkanı