BASINA VE KAMUOYUNA
Avukatlık mesleği serbest bir meslek olduğu gibi bir de KAMU HİZMETİ vasfındadır. Özelikle Kadınlar, çocuklar,yaşlılar, engelliler,mülteciler , transgender bireyler gibi dezavantajlı gruplara yönelik özel veya kamusal alanda meydana gelen her türlü şiddet ve istismar eyleminde ve bu eylemlere bağlı hukuksal yardım taleplerinde mesleğimizin KAMU HİZMETİ yönünün özellikle gözetilmesi gereklidir. Hakları bilmek sorunla mücadelede çok önemli bir adımdır. Meslektaşlar arasındaki koordinasyon , paylaşım yargısal mekanizmaların hızlandırılmasına , Kadına ve çocuğa yönelik şiddet eylemlerinde yurttaşların haklarını bilfiil Hukukçulardan öğrenmesi çok önemlidir.
Bu anlamda Baroların görevi de çok kıymetlidir. Avukatlık Yasamız Barolara "insan haklarını korumak, geliştirmek ve hukukun üstünlüğünü savunmak" gibi çok önemli ve onurlu bir görev yüklemiştir. Size sevinçle bildirmek istiyorum ki İzmir Barosu bu onurlu görevi layıkıyla sürdürmek için "İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi"ni kurmuştur. Bu merkez İzmir Adliyesi B Blok 3. Kat 331. Numaralı odada hizmet verecek olup, bundan sonra hukuksal danışmanlık hizmeti almak isteyen her kadın karşısında bir Avukat bulacaktır.
Bu güne kadar Kadın Hakları Komisyonumuzca yürütülen kadının insan haklarının korunmasına ve geliştirilmesi ile kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık karşıtı mücadelemizin kurumsallaşarak bir Merkez etrafında yürütülmesi bu görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesinde önemli bir araç olacağı gibi istatistiklerin tutulması, acil müdahale ve hukuksal araştırmalar konusunda da çok faydalı olacağı inancındayız.Öncelikle tüm meslektaşlarımızı dayanışma içinde Merkez çalışmalarına davet ediyoruz.
Kadına yönelik şiddet failleri can almaya devam ediyor. Herbirimiz yazılı ve görsel medya aracılığı ile bunları görüyor ve çok üzülüyoruz. Ancak her birimizin yapabileceği şeyler var.
EĞER SAMİMİYSENİZ HAZIRLIĞINA BAŞLANAN ANCAK BİR TÜRLÜ TAMAMLANAMAYAN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN ELZEM OLAN, İHTİYACA, ULUSLARARASI ANLAŞMALARA VE STK İLE MESLEK ODALARININ ÖNERİLERİNE UYGUN YASAL DÜZENLEMENİN DERHAL YASALAŞMASINI , SIĞINMAEVLERİNİN SAYI VE KALİTESİNİN ARTIRILMASINI, BAROLARA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN BÜTÇE AYRILMASINI, KADINI AİLENİN BİR UZANTISI GÖREN ANLAYIŞ TERK EDİLEREK KADIN BAKANLIĞININ DERHAL KURULMASINI TALEP EDİYORUZ.
Tüm insanları ;
-Belediyelerinde ilçe nüfusu ile orantılı ihtiyacı karşılayacak kadın danışma merkezi ile sığınma evi açılması için çalışmaya
-Kadının bir iş sanat öğrenmesi için gerekli çalışmaları yapmasını istemeye,
-şiddet mağdurlarına inanmaya ,dinlemeye,desteklemeye ,bildiklerini paylaşmaya
- berdel ,beşik kertmesi, çok eşlilik, bekaret kontrolü gibi bizim topraklarımıza özgü durumların suç olarak yasalara girmesini talep etmeye ve bu konularda çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarını desteklemeye,.
- Dilin dünyayı belirleyeceğini unutmayarak , şiddet içeren, özellikle kadını kadın cinsiyetine sahip olmasından dolayı aşağılayan , ayrımcılık yaratan , eril kelimelerden dilimizden arındırmaya,
- Kadını güçlendirmeye, eğitim , çalışma gibi alanlarda önlerindeki barikatları kaldırmak için mücadele etmeye,
Davet ediyoruz.
Herhangi bir ayrım yüzünden insanların acı çekmediği günlere erişmek dileği ile.
İZMİR BAROSU BAŞKANLIĞI
KADIN HAKLARI DANIŞMA ve
HUKUK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ