Basına ve Kamuoyuna,
13 Haziran 2015 tarihinde İzmir Barosu'nun ev sahipliğinde Çeşme'de toplanan genişletilmiş Ege-Marmara baroları toplantısında, aşağıda imzaları bulunan barolar, ülkemizin içinde bulunduğu bu hassas dönemde yeni kurulacak hükümeti hukuka davet etmeyi tarihsel bir görev kabul etmektedir;
Şöyle ki ,
1-Ülkemiz zor bir süreçte gerçekleştirilen önemli bir genel seçimden çıkmış seçmen tercihini ortaya koymuştur. Öncelikle bu tercihe saygı duyulması gerekir.
2-Barolar olarak elbette ki siyasi bazı düşünce ve tespitlerimiz olabileceği tabiidir; ancak bizlerin önceliği hukuk, hukuk devleti ve hukuk güvenliğidir.
3-Ülkemizin içinde bulunduğu bu hassas dönemde yeni kurulacak hükümetten toplum ve hukuk adına acil taleplerimiz şunlardır:
-Geçtiğimiz süreç, hukukla oyuncak gibi oynamanın, hukuku siyasete alet etmenin, yargıyı itibarsızlaştırmanın, yargıyı ve hukuku bir silah gibi kullanmanın hiçbir kimseye bir yararının olmadığını göstermiştir. Böyle bir ortamda hiç kimsenin hukuk güvenliği yoktur ve olamaz.
-Demokrasinin temeli hukuk devleti, hukuk devletinin temeli de kuvvetler ayrılığıdır.
-Hiçbir oy oranı bir siyasi iktidara dilediğini yapma imkanı vermez. Siyasi iktidarlar da anayasa ve hukukla bağlı ve sınırlıdır.
-Yargı da tıpkı yasama gibi meşruiyetini ve gücünü anayasadan almakta ve Türk Milleti adına yetki kullanmaktadır.
-Her iktidar, yargı denetimini kabullenmek ve hukuk devletini içselleştirmek zorundadır.
-Yargının ve HSYK'nın üzerindeki baskılar kaldırılmalı, yargı bağımsızlığını sağlayacak önlemler suratle alınmalı, siyasi iktidarın ve başka bazı güç odaklarının yargıya hakim olmasına izin verilmemeli, yargıya sızan tüm güç odakları etkisiz hale getirilmelidir.
-Geçmiş dönemde başta TCK, CMK ve PVSK olmak üzere hukuk devleti ilkesine aykırı, hak ve özgürlükleri tehdit eden ve sınırlayan düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır.
-Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu daha demokratik hale getirilmelidir.
-Günlük siyasi amaçlarla yapılan yasal değişikliklerden, torba yasa uygulamasından vazgeçilmeli, hukuki istikrar ve güvenlik sağlanmalıdır.
-Yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyen, savunma hakkını engelleyen düzenleme ve uygulamalar derhal kaldırılmalıdır.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
AFYON BAROSU BAŞKANLIĞI
ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI
AYDIN BAROSU BAŞKANLIĞI
BALIKESİR BAROSU BAŞKANLIĞI
BİLECİK BAROSU BAŞKANLIĞI
BURDUR BAROSU BAŞKANLIĞI
BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI
ÇANAKKALE BAROSU BAŞKANLIĞI
DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI
EDİRNE BAROSU BAŞKANLIĞI
ISPARTA BAROSU BAŞKANLIĞI
İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI
İZMİR BAROSU BAŞKANLIĞI
KIRKLARELİ BAROSU BAŞKANLIĞI
KÜTAHYA BAROSU BAŞKANLIĞI
MANİSA BAROSU BAŞKANLIĞI
MUĞLA BAROSU BAŞKANLIĞI
UŞAK BAROSU BAŞKANLIĞI
TEKİRDAĞ BAROSU BAŞKANLIĞI
SAKARYA BAROSU BAŞKANLIĞI
YALOVA BAROSU BAŞKANLIĞI