İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Basın Açıklaması
13 Şubat 2015 - 00:00:00
Gelinen aşama göstermektedir ki, Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti olmaktan ziyade polis devleti olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Son dönemde gerçekleşen yargılama ve bu günkü tutuklamada bu durumun kanıtı niteliğindedir.
 

 

DSC_1024.jpg

 

                                                                                                                                                           

BASINA VE KAMUOYUNA

       

 

        Değerli basın mensupları, bugün yani 13.02.2015 tarihi itibariyle,  Onur KILIÇ ve bir kısım yurtdaş  hakkında yürütlen soruşturma neticesinde Onur KILIÇ hakkında tesis edilen haksız tutuklama ve bugün gerçekleştirilen laik eğitime yönelik gerici düzenlemelere karşı yapılan gösteri yürüyüşü sırasında İzmir Barosu mensubu avukatlar ve bir çok vatandaşımızın polis şiddeti uygulanarak yaralanması karşısında basına ve kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verme gereği hasıl olmuştur.

 

        Onur Kılıç ve bir kısım vatandaşımız hakkında, 11.01.2015  tarihinde yapılan LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİME YÖNELİK BASIN AÇIKLAMASI, sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP aleyhine hakeret içeren sloganlar  ve bir tweet atıldığı iddiasıyla  yürütülen soruşturma neticesinde, Onur KILIÇ hakkında,  İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 13.02.2015  tarihinde ' suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delillerin henüz toplanmamış olması atılı suçun katalog suçlardan olması dolayısıyla yasada belirtilen bir tutuklama nedeninin var olması, atılı suç için belirlenen ceza miktarı dikkate alındığında şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğu gerekçesi  TUTUKLAMA kararı tesis edilerek şüpheli cezaevine gönderilmiştir.

 

İzmir Barosu'nca yapılan değerlendirme aşağıda ki şekildedir;

 

- Öncelikle verilen tutuklama kararı, hukukun evrensel ölçütlerine ve yazılı mevzuata aykırıdır. Şöyle ki;

 

- Bir ay öncesinde gerçekleştirilen BASIN AÇIKLAMASINDA ATILDIĞI İDDİA EDİLEN SLOGAN VE TWEET TEN DOLAYI, gerçekleşen eylem neticesinde oluştuğu iddia olunan suç, katalog suçlardan kabul edilemez.

 

- Kaldı ki, bir eylemin katalog suçlar listesinde yer alması, mutlak tutuklama nedeni olarak dayanak yapılamaz.

           

-Hakimlikçe tutuklamaya dayanak yapılan delillerin karartılması gerekçesi ise kesinlikle kabul edilemez niteliktedir. YAKLAŞIK BİR AY ÖNCE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASINDA ATILDIĞI İDDİA OLUNAN BİR SLOGAN VE TWEET İLE İLGİLİ OLARAK KOLLUK GÜÇLERİ, GEÇEN BİR AYLIK SORUŞTURMA SÜRECİ BOYUNCA BİR DELİL ELDE EDEMEMİŞSE,  BU OLAY HAKKINDA KARARTILACAK  DELİL BULUNMADIĞI ORTADADIR. KISACASI DELİLLERİN KARARTILMASI GEREKÇESİ İLE TUTUKLAMA KARARI HUKUKA AÇIKÇA AYKIRIDIR.

 

-YİNE 11.01.2015 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ BİR BASIN AÇIKLAMASINDAN BİR AY SONRASINDA, ÇOK RAHAT BİR ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINAN ONUR KILIÇ HAKKINDA,  KAÇMA TEHLİKESİ BULUNDUĞU GEREKÇESİYLE TESİS EDİLEN TUTUKLAMA KARARI İZAHTAN VARESTEDİR.

 

-BU OLAYIN YANINDA, BUGÜN GERÇEKLEŞTİRİLEN LAİK EĞİTİM SİSTEMİNE YÖNELİK GERİCİ DÜZENLEMELERİN PROTESTO EDİLDİĞİ GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜNDE, İZMİR BAROSU MENSUBU ÜÇ MESLEKTAŞIMIZ VE BİR ÇOK VATANDAŞIMIZ YARALANMIŞ OLUP, İZMİR BAROSU OLARAK MESLEKTAŞLARIMIZIN VE VATANDAŞLARIMIZIN  HAK VE HUKUKLARINI KORUMAK İÇİN GEREKEN REFLEKS GÖSTERİLMİŞ OLUP, BUNDAN SONRADA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, BAĞIMSIZLIĞI İÇİN GEREKEN TÜM ÇABANINDA GÖSTERİLECEĞİNİ BELİRTMEKTE YARAR GÖRMEKTEYİZ.

 

-GELİNEN AŞAMA GÖSTERMEKTEDİR Kİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ZİYADE POLİS DEVLETİ OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLEMEKTEDİR. SON DÖNEMDE  GERÇEKLEŞEN YARGILAMA VE BU GÜNKÜ TUTUKLAMADA BU DURUMUN KANITI NİTELİĞİNDEDİR.

 

İZMİR BAROSU OLARAK, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE, HUKUKUN BAĞIMSIZLIĞINA, ATATÜRK İLKE VE DEVRİMLERİNE KARŞI OLAN HER TÜRLÜ EYLEMİN KARŞISINDA , CUMHURİYET KAZANIMLARININ YILMAZ SAVUNUCUSU  OLARAK DURACAĞIMIZI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SAYGIYLA SUNARIZ.

 

İZMİR BAROSU YÖNETİM KURULU

 

 

 

 

 

 

 

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza