İzmir Barosu: Ana Sayfa
İzmir Barosu: Ana Sayfa
Suç Duyurusu
13 Mayıs 2011 - 00:00:00
İzmir Barosu Başkanlığı Kütahya-Tavşanlı’da meydana gelen çevre suçları ve zincirleme suçları işleyenler hakkında suç duyurusunda bulundu
 

İzmir Barosu Başkanlığı yaklaşık bir haftadır kamuoyuna mal olan Kütahya-Tavşanlı'da bulunan Etigümüş A.Ş gümüş madeni istihracı ve işletmesi bünyesindeki tehlikeli ve zehirli atıklar içeren havuzlar arasındaki sedlerin yarılması ile meydana gelen çevre suçları ve zincirleme suçları işleyenler hakkında yapılacak bilirkişi incelemesine göre soruşturma ve kovuşturma açılması istemiyle suç duyurusunda bulundu.
 
Suç duyurusu dilekçesini aşağıda bulabilirsiniz.
 
Saygılarımızla
 
 
 
                                                                                                                                             11.05.2011, İVEDİ


KÜTAHYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
SAYIN MAKAMINA
İLETİLMEK ÜZERE
İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
SAYIN MAKAMINA
 
 
 
SUÇ DUYURUSUNDA
BULUNAN                    :İzmir Barosu Başkanlığı
                                  1456 Sokak, No;14, Alsancak,İzmir
                                  Tel; 0232 4630014
 
ŞÜPHELİLER                ;1) Eti Gümüş A.Ş Yönetim Kurulu üyeleri ve
                                  Yetkili Müdürleri…Gümüşköy,Kütahya
 
2) Maden ve metalurji işletmesini denetlemekle görevli Kütahya Valisi,
    Tavşanlı Kaymakamı ve diğer kamu görevlileri…Kütahya
 
3) Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri…Ankara
 
KONU                   : Yaklaşık bir haftadır kamuoyuna mal olan Kütahya-tavşanlı'da bulunan Etigümüş A.Ş gümüş madeni istihracı ve işletmesi bünyesindeki Tehlikeli ve zehirli atıklar içeren havuzlar arasındaki sedlerin yarılması ile meydana gelen çevre suçları ve zincirleme suçları işleyenler hakkında yapılacak bilirkişi incelemesine göre   soruşturma ve kovuşturma açılması istemidir.
 
 
İSNAD EDİLEN MADDELER ;  TCK. 182 .(Çevrenin taksirle kirlenmesi )
                                    TCK.171  (Genel güvenliğin taksirle tehlikeye
                                                                     Sokulması )
                                    TCK 257  (Görevi kötüye kullanma )
                                                    TCK 279  (Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi)
 
 
                                                   
                                                        OLAYLAR
 
1)     Eti Gümüş A. Ş. Kütahya - Tavşanlı yolunun 20. km'sinde bulunan Kızılcakaya Köyü, Köprüören kavşağına 10 Km uzaklıktadır. 1987 yılında kurulan tesislerde  gümüş üretimi beş ana safha ile gerçekleştirilir.  1-) Açık Ocaktan Cevher İstihsali,  2-) Kırma-Eleme,  3-) Öğütme ve Çözündürme(Liç),  4-) Filtrasyon,  5-) Rafinasyon 
 
2)     8 Mayıs 2011 tarihinden itibaren yazılı ve görsel basında, aşırı yağışlar ve ihmal sonucunda işletmenin tehlikeli ve toksik atıklar içeren havuzlarını biri birinden ayıran sedlerde çökme ve yarılmalar meydana geldiği yolunda çok sayıda haber yayınlanmıştır. ( Bkz; 1; İnternetten alınan Basın Kupürleri.kopileri )  Böylece olayın  çe vre sağlığı açısından içerdiği boyutları Türkiye kamuoyuna mal olmuştur.
 
3)     İzmir Barosu, Avukatlık Kanununun 76 ve 95/21. Maddeleri uyarınca; hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla'' görevli ve ödevlidir. Evrensel hukuk ve uluslar arası sözleşmeler ile  Anayasanın 56.maddesine  göre  çevre ve ekoloji ile kamu sağlığını  izlemekle sorumlu bir kamu niteliğinde meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütüdür. Olayla ilgili olarak konusunda uzman teknik meslek odal arının ön tespit ve değerlendirmeleri son derece vahim ve telafisi olanaksız olayların gelişeceğini işaret etmektedir. Bu nedenle ileride bazı suç kanıtlarının kaybolması olasılığı karşısında sayın Savcılığın yetkililer hakkında derhal soruşturma açması ve konusunda uzman bir bilirkişi heyeti ( ODTÜ ,Dokuz Eylül Üniversitesi veya İTÜ İnşaat ve Metalurji bölümleri ) ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Sağlığı görevlendirmesi ile öncelikle suç delillerinin tespit etmesi ivedlik arz etmektedir.
 
4)     Dilekçemizin ekinde bu suç duyurusunu yapmamıza neden olan rapor ve beyanları ekliyoruz.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası, 6 yıl önce özelleştirilen Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş'de sendikal örgütlülüğün yok edilmesi, sendikanın sağladığı yerinde ve sürekli denetim olgusunun ortadan kalkmasıyla bugünkü felaketin eşiğine gelindiği bildirdi.  ( Bkz; Ek;2; Sendikanın Açıklaması )
TMMOB Çevre Mühendisleri Odasının açıklamasına göre; Atık havuzunun yıkılması halinde Köprüören, Kızılcakaya, Yoncalı ve Örenköy tamamen siyanürlü atık altında kalacak binlerce insan hayatını kaybedecektir. Köylerin içme sularına şu anda bile siyanür karıştığı düşünülmektedir  ( Bkz:Ek:3; ÇMO Yönetim Kurulu Açıklaması )
( Bkz; Ek;4 ; Konusunda uzman Jeoloji Y.Mühendisi Tahir Öngür'ün raporu )
Türk Tabipler Birliği, kırmızı alarm verilmesi ve işletme civarındaki köylerin boşaltılması gerektiğini bildiren bir açıklama yapmıştır.
(Bkz; Ek: 5; Türk Tabipler Birliği Basın Açıklaması ) Cumhuriyet Gazetesinin 11.05.2001 günlü sayısının 20.sayfasında Ozan Yayman  tarafından yapılan bir habere göre; İşletme havuzlarındaki sedlerin güçlendirilmesi ve önlem alınması önerilerini içeren ODTÜ raporunun gereğinin yerine getirilmediği öğrenilmiştir. ( Bkz, 6; Gazete haber kupür kopisi )
Geçmiş yıllarda bu işletmeden kaynaklanan KAMU SAĞLIĞI sorunları ve korkunç sonuçlarını içeren bir ''bilimsel araştırma'' yapılmıştır.
( Bkz; Ek;7; 15.09.1993.. Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi   Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı  Başkanı Prof.Dr.Necla Özdemir tarafından Dulkadir Köyü Sağlık taramaları sonuçları hakkında Kütahya İl Sağlık Müdürlüğüne sunulan rapor )5)     Yukarıda belirtilen olaylar ve Meslek Odaları rapor ve açıklamaları ışığı altında  " Eti Gümüş A.Ş yetkilileri ile bu firmanın işletmesini denetlemekle yetkili olan kamu görevlileri aşağıda belirtilen suçların bir kısmını işlemişler ve belirtilen diğer suçları işleme olasılıkları bulunmaktadır." Bu durum sayın Savcılığın olaya derhal el koyması ve mahallinde bilirkişi incelemesi yaptırması ile aydınlığa kavuşacaktır;
ÇEVRENİN TAKSİRLE KİRLETİLMESİ
Madde 182 - (1) Çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması hâlinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya taksirle verilmesine neden olan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
GENEL GÜVENLİĞİN TAKSİRLE TEHLİKEYE SOKULMASI
Madde 171 - (1) Taksirle;
a) Yangına,
b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına,
Neden olan kişi, fiilin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması hâlinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA
Madde 257 - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir (Değişik ibare: 08/12/2010-6086 S.K./1.mad.) menfaat , sağlayan kamu görevlisi, (Değişik ibare: 08/12/2010-6086 S.K./1.mad.) altı aydan iki yıla kadar, hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir (Değişik ibare: 08/12/2010-6086 S.K./1.mad.) menfaat, sağlayan kamu görevlisi, (Değişik ibare: 08/12/2010-6086 S.K./1.mad.) üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, (Değişik ibare: 08/12/2010-6086 S.K./1.mad.) bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
KAMU GÖREVLİSİNİN SUÇU BİLDİRMEMESİ
Madde 279 - (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
SONUÇ ve İSTEM;
Yukarıda sunulan basın haberleri ve Meslek Odaları açıklamaları ile Sayın Başsavcılığınızın doğrudan toplayacağı bilgi ve belgelerle birlikte şüpheliler hakkında ceza soruşturması açılmasını; öncelikle ve ivedilikle suç kanıtlarının kaybolmaması için işletmenin bulunduğu mahalde İTÜ ,Dokuz Eylül Üniversitesi ve  ODTÜ İnşaat ve/veya metalurji bölümü ile Bir Tıp Fakültesinin Kamu Sağlığı Bölüm Başkanlığından bir uzman doktorun bilirkişi olarak görevlendirilmesini, yapılacak soruşturma sonucunda şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını saygılarımızla dileriz.
 
İzmir Barosu Başkanı
Avukat Sema PEKDAŞ
 
 
 Not; Olayın  taşıdığı ivedilik nedeniyle bu başvuru dilekçesi Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Sn. Rıza CAN'a bugün fakslanmıştır.(0274 6143141 )

 
İçerik-11
İçerik-10
İçerik-12
İçerik-9
İçerik-13
Baro Levhası BARO LEVHASI
Sicil No:
Adı:
Soyadı:
BaroNet
Anlaşmalı Hastaneler
Av.M.Taner Ünlü Kütüphanesi
BaroTV
OCAS
UYAP
Avukat Spor Oyunları
Baro Kart
E-İmza