26514 01/02/2011 1 TBB GENELGELERİ;
TBB'nin 14.01.2011 tarih ve Duyuru No:2011/9 sayılı, "Staj kredi miktarlarının artışı" konulu duyurusu.

Baro web sayfası ve Baro odalarında duyurulmasına, O.B.K.V.
26514 01/02/2011 8 Av.A.Ş.E.Y.'in 25.01.2011 tarih ve 1496 gelen evrak sayılı, "Yönetim Kurulu'nca siyasi gelişmeler konusunda yapılan çalışmalar hakkında tarafına bilgilendirilme yapılması istemli" dilekçesi. İzmir Barosu çalışmalarının düzenli olarak web sitesi, e-posta ve e-bülten'de yayınlandığının meslektaşımıza bildirilmesine, gereği için Genel Sekreterliğe sevkine, O.B.K.V.
26514 01/02/2011 10 Av.Noyan ÖZKAN'ın 31.01.2011 tarih ve 1641 gelen evrak sayılı, "Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun yeniden düzenlenerek kabul edilmiş olması nedeniyle, Baro'nun seminer, konferans, panel düzenlenmesi, anılan bilgilendirme toplantı kayıtlarının kitapçık halinde avukatlara sunulmasına ilişkin" taleplerini bildirir yazısı. Meslektaşımıza, Baromuzca gerekli çalışmaların yapılmakta olduğu bilgisinin verilmesine, konferans çözümlerinin Baro web sitemizde yayınlanacağının ve Baro yayını olarak bastırılması için Yayın Kurulu'na görev verildiğinin bildirimine, O.B.K.V.
26514 01/02/2011 21 Yönetim Kurulu üyesi Av.Özkan YÜCEL'in Av.A.Y.'nin İzmir Barosu'na nakil gelme talebine ilişkin raporu. Başvurucu avukatın nakil talebi konusunda raporda yer alan bilgiler ve başvuru dilekçesi birlikte incelenmiş;
1- Başvurucu avukatın meslek itibarını zedeleyecek davranışlar sebebiyle birden çok kesinleşmiş disiplin cezasının bulunduğu,

2- Ayrıca her ne kadar hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiş olsa da bir mahkumiyetinin bulunduğu,

3- Ayrıca devam etmekte olan çok sayıda soruşturma dosyasının da bulunduğu anlaşılmıştır.

Avukatlık Kanunu’nun nakille ilgili 69. maddesine göre yönetim kurulunun nakil isteminde bulunan avukatla ilgili her türlü inceleme ve işlemleri yapma yetkisi bulunmaktadır.

Aynı şekilde Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin 22/c maddesine göre de Baro Yönetim kurulu “gerekli gördüğü diğer incelemeleri yapar”
Avukatlık yasasının 5/c maddesinde ise “avukatlık mesleğine yakışmayacak davranışları çevresince bilinmiş olmak” hükmünün yer aldığı ve bu durumun avukatlığa kabulde engel durumlardan biri olarak düzenlendiği açıktır.

Avukatlık mesleği bir güven mesleğidir. Gerek avukatlık kanununun meslek kuralları ve avukatın yükümlülükleri ile ilgili hükümleri ve gerekse avukatlık meslek kuralları birlikte değerlendirildiğinde yakınılan avukatın avukatlık mesleğine yakışmayacak davranışlarının hem disiplin kovuşturmaları sonucunda verilmiş olan cezalarla ve hem de Bartın Ağır Ceza Mahkemesinin .../... E sayılı dosyası ile açıklanması geriye bırakılmış olsa bile vermiş olduğu aleniyet içeren mahkumiyet hükmüyle ortada bulunduğu anlaşılmakla,

Başvurucu Avukatın,

1- Sigorta prim borcu bulunduğu anlaşılmakla bu prim borcu ödenmedikçe nakil işleminin yapılmasının mümkün olmadığı,

2- Prim borcu ödenmiş olsa dahi gerek disiplin cezaları ve gerekse Bartın Ağır Ceza Mahkemesinin aleniyet içeren kararı ile “açıklanması ertelenmiş” mahkumiyet hükmünün bulunduğu bu nedenle de Avukatlığa engel hallerden sayılan Avukatlık Kanunu 5/c maddesinde yer alan Avukatlık Mesleğine kabul engellerinden “avukatlık mesleğine yakışmayacak davranışları çevresince bilinmiş olmak” unsurunun gerçekleştiğinin ve başvurucunun nakil talebinin kabulüne imkan bulunmadığı anlaşılmakla talebin reddine,

3-Kararın başvurucu avukata tebliğine, yapılacak tebliğatta karara karşı Avukatlık Kanunu 70. maddesi gereğince başvurucu tarafından kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Baromuz Başkanlığına vereceği bir dilekçe ile Türkiye Barolar Birliğine itiraz edilmesinin mümkün olduğunun başvurucuya bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.
26514 01/02/2011 49 ADLİ YARDIM BÜROSU ÖNERİLERİ;
a)Adli Yardım taleplerinden vazgeçme hk.

b)Adli Yardım Bürosu'ndaki teknik donanım hk.

c)Adli Yardım esas defterinde kayıtlı .../... sayılı dosya hk.
a)Boşanma, velayet ve nafaka davalarında başvurucunun davasından vazgeçmesi durumunda kendisinden adli yardım için ödenen avukatlık ücretlerinin talep edilmemesi,
Hükmedilen ekonomik yararın ödenen ücretten az ya da ödenen ücrete yakın olması durumunda ödenen ücretin iadesini istemek dava açmayı ve hak aramayı anlamsız kılacağından bu durumlarda başvurucudan sadece elde ettiği menfaatin %5 inin alınmasına, adli ayrdım hizmeti nedeniyle avukata ödenen ücretin başvurucudan alınmamasına ilişkin Adli Yardım Komisyonu görüşlerinin, Adli Yardım Yönetmeliği değişiklikleri içeren yazının, TBB'ne gönderilmesine,

b)Adli Yardım ön hizmet bürosuna; 1 adet klima, 1 adet çayçı çay makinası, bilgisayarların yenilenmesi, tarayıcı taleplerinin kabulüne,

c)12 yaşındaki çocuğun (M.H.) korumaya alınması ve gerekli önlemlerin alınması için Çocuk Mahkemesi'ne bildirimde bulunulmasına, konunun takibi için Çocuk Hakları Merkezi Komisyonu'nun görevlendirilmesine, O.B.K.V.
26514 01/02/2011 54 CMK Servisi Müdürü Av.Erkan GÜZGÜLÜ'nün , Karşıyaka ...Sulh Ceza Mahkemesi'nin .../... sayılı yazısına ilişkin raporu. İlgi yazıda, Av.Y.Ç.'ın tüm uyarılara rağmen yargılamaya katılmadığı bildirilerek,adı geçen avukat hakkında disiplin yönünden gereğinin yapılması talep edilmiş ise de , Baro CMK Servisi'nden alınan raporda; avukatın uyarılarak haberdar edildiğine ilişkin kayıtlarında herhangi bir bilgi bulunmadığı belirtildiğinden avukat hakkında disiplin konusunda bir işlem yapılmasına yer olmadığına, O.B.K.V.
26514 01/02/2011 55 Tez-Koop Toplu İş Sözleşmesi Hk. Her konuda karar vermek ve sözleşme imzalamak üzere Başkanlık Divanı'nın yetkilendirilmesine, O.B.K.V.