Toplantı Gündeme Geliş Tarih Gündem Sıra Kayıt No Açıklama Karar
26539 26/07/2011 2 Sığınmacılar ve Göçmelerle Dayanışma Derneği'nin 22.07.2011 tarih ve 2011/158 sayılı, 02-03 Ağustos 2011 tarihinde İzmir'de gerçekleştirilecek "Askıda Yaşamlar&Algıdaki Yaşamlar" konulu eğitim seminerine Başkanlığımızca katılacak 1 kişinin belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin 22.07.2011 tarih ve 2011/158 sayılı yazısı okundu.

02-03 Ağustos 2011 tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilecek "Askıda Yaşamlar&Algıdaki Yaşamlar" konulu seminere Başkanlığımızı temsilen katılacak ismin belirlenmesi için evrakın İnsan Hakları Merkezi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 3 İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü'nün ../../... tarih ve ... sayılı, Av.A.Ö.'in ../../.... günü İzmir .... Ahlak Büro Amirliği'nde maruz kaldığı hukuka aykırı eylemlere ilişkin Başkanlığımızca 25.05.2011 tarih ve 070/7182 sayı ile yapılan başvuruya ilişkin bilgilendirme yazısı. İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü'nün ../../... tarih ve ... sayılı, Av.A.Ö.'in 17.05.2011günü İzmir .... Ahlak Büro Amirliği'nde maruz kaldığı hukuka aykırı eylemlere ilişkin Başkanlığımızca 25.05.2011 tarih ve 070/7182 sayı ile yapılan başvuruya ilişkin bilgilendirme yazısı okundu.

1-Evrakın bir suretinin Avukat Hakları Merkezi'ne gönderilerek takibinin sağlanmasına,

2-Yazışma cevabının Av.A.Ö.'e tebliğine,

3- Ayrıca aynı konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılmış olan şikayetin hangi aşamada olduğunun, dava açılıp açılmadığının sorulmasına,

4- Avukat Hakları Merkezi'ne Yönetim Kurulumuzun göreve başlamış olduğu 27.10.2010 tarihinden bu yana Avukat Hakları Merkezi'ne yapılmış tüm başvuruların konularını, yapılan işlemi ve sonuçlarını da gösterir şekilde bir raporla Yönetim Kurulu'na bildirilmesinin istenmesine, Yönetim Kurulu'nun 02.8.2011 tarihli gündemine girecek şekilde hazırlanmasının istenmesine, evrakın gereği için Avukat Hakları Merkezi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 4 Av.E.C.Ö.'un 12.07.2011 tarih ve 950/13964 gelen evrak sayılı, mahkemelerde avukatlara vekaletname olmadan dosya incelemesinin yaptırılmadığını bildirir ve hukuka aykırı bu durumun giderilmesi için Başkanlığımızın girişimde bulunması talebini içerir dilekçesi.

Av.E.C.Ö.'un 12.07.2011 tarih ve 950/13964 gelen evrak sayılı, mahkemelerde avukatlara vekaletname olmadan dosya incelemesinin yaptırılmadığını bildirir ve hukuka aykırı bu durumun giderilmesi için Başkanlığımızın girişimde bulunması talebini içerir dilekçesi okundu.

Baro Başkanı Av.Sema PEKDAŞ ve Yönetim Kurulu üyesi Av.Ayşegül ALTINBAŞ'ın sorunun ivedilikle çözümü için ilgili mahkeme hakimi ve kalemi ile görüşme yapmak üzere görevlendirilmesine, diğer yolların daha sonra değerlendirilmesine, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın görev ve yetkilerine ilişkin Yönetim Kurulu'nun bilgilendirilmesi konusunda çalışma yapmak üzere Yönetim Kurulu üyesi Av.Alper Tunga ASLAN'ın görevlendirilmesine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 8 Av.B.Ş.'in ../../... tarih ve ... gelen evrak sayılı, İzmir ....İcra Müdürlüğü'nde Ticaret Sicil kayıtlarının resmiyeti konusunda sorun yaşadığını bildirir dilekçesi. Av.B.Ş.'in ../../.... tarih ve .... gelen evrak sayılı dilekçesi okundu.

Tapu Sicil Müdürlüğü ile yapılan protokol ve İcra Müdürlüğü'nün karar örneği dayanak yapılarak, Baromuzun kayıt sicil örneklerini çıkartmak konusunda yetkisi bulunduğunun bildirilmesine ve konuya ilişkin tüm İcra Müdürlükleri'ne uyarıda bulunulmasına, evrakın dilekçesi hazırlanmak üzere Hukuk İşleri Servisi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 14 ADLİ YARDIM KOMİSYONU ÖNERİSİ;
Adli Yardım ön hizmet bürosuna gelmesi mümkün olmayan başvurucularla ilgili olarak (örneğin cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler) gelen taleplerde, "Adli Yardım koşullarının bulunup bulunmadığını tespit etmek amacı ile görevlendirilecek avukatlara hangi sistem içerisinde, hangi surette ve esasta ücret ödeneceğinin Yönetim Kurulu'nca belirlenmesi önerisi.
Adli Yardım ön hizmet bürosuna gelmesi mümkün olmayan başvurucularla ilgili olarak (örneğin cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler) gelen taleplerde, "Adli Yardım koşullarının bulunup bulunmadığını tespit etmek amacı ile görevlendirilecek avukatlara hangi sistem içerisinde, hangi surette ve esasta ücret ödeneceğinin Yönetim Kurulu'nca belirlenmesi önerisi değerlendirildi.

Bu nitelikte bir talep olduğu takdirde değerlendirilmesine, keza bu yönde gelen talepleri karşılamanın Adli Yardım sisteminde mümkün olduğunun İnsan Hakları Merkezi Komisyonu'na bildirilmesine, gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.
26539 26/06/2011 40 H.T., F.T., A.U.T. ve A.T.'ın, Avukat S.G. hakkında yaptıkları şikayet sonucunda açılan disiplin soruşturmasının 03/05/2011 günlü Yönetim Kurulu kararıyla zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verildiği gerekçesiyle, uzun süre karar vermemek suretiyle görevlerini ihmal ederek dosyanın zamanaşımına uğramasına neden olan yönetim kurulu üyeleri ve diğer görevliler hakkında disiplin soruşturması açılması ve cezalandırılmalarına karar verilmesi istemini içeren dilekçenin görüşülmesi. 05.07.2011 tarih ve 42/49 sayılı Yönetim Kurulu kararı gereği şikayetin halen görevde olan Yönetim Kurulu üyelerinin de kapsayabileceği düşüncesiyle Av. K. 139/2. Maddesinde yer alan “Yönetim Kurulu üyeleri kendileri haklarındaki kovuşturmalarla ilgili görüşme ve kararlara katılamazlar” şeklindeki amir hüküm gereğince, Disiplin dosyasının Zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verilen Yönetim Kurulu Toplantısına katılan ve karar altında imzası bulunan Yönetim Kurulu üyelerinin yerine davet edilen yedek Yönetim Kurulu üyeleri Av. A.S., Av. İ.E., Av. A.D., Av.B. O., Av.A.Ç.E., Av.İ.Y.Ç. ve Av. A.A.’nun katılımıyla toplanılmış ve Asil Yönetim Kurulu üyelerinin Yönetim Kurulu Toplantı odasından çıkmasının ardından görüşmeye geçilmiştir.

Konu ile ilgili olarak, Av.A.D. tarafından şikayete ilişkin tüm belge ve dosyalar incelenmek suretiyle rapor hazırlanmasına, raporun hazırlanmasını takiben, 06.09.2011 günü saat 16.00 da yapılacak toplantıda bu karara katılan Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte yeniden değerlendirmesine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 49 KENT VE ÇEVRE KOMİSYONU ÖNERİLERİ;
İstanbul -Gebze-İzmir Otoyolu yapım sürecinde otoyolun çevresel etki değerlendirme rapor sürecinden muaf tutulmasını sağlayan işlemin yargı kararı ile ortadan kaldırılmasına rağmen, yine bir yönetmelik değişikliği ile muafiyet tanınmaması Baromuz dava açmıştır. Çevre koruma konusunda ortak bir davranış geliştirilmesi amacı ile Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Avrupa Çevresel Örgütüne konu hakkında bilgilendirme yazısı yazıları yazılması önerisi.
İstanbul -Gebze-İzmir Otoyolu yapım sürecinde otoyolun çevresel etki değerlendirme rapor sürecinden muaf tutulmasını sağlayan işlemin yargı kararı ile ortadan kaldırılmasına rağmen, yine bir yönetmelik değişikliği ile muafiyet tanınmaması Baromuz dava açmıştır. Çevre koruma konusunda ortak bir davranış geliştirilmesi amacı ile Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Avrupa Çevresel Örgütüne konu hakkında bilgilendirme yazısı yazıları yazılması önerisinin kabulüne, konuya ilişkin yazışmaların yapılması hususunda Kent ve Çevre Komisyonu'na yetki verilmesine, O.B.K.V.
26539 26/07/2011 50 12.07.2011 tarih ve 43/10 sayılı karar gereğince;CMK Yürütme Kurulu tarafından gündeme eklenen “cmk gereğince müdafi veya vekil olarak görevlendirilen avukatların görevlendirildikleri dosyalarda CMK Gereğince müdafi ve vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te bu konuda bir hüküm bulunmaması nedeniyle dosya fotokopisini alamadıkları ve bu nedenle adil yargılama hakkının bileşenlerinden biri olan dosyayı ve delilleri inceleme haklarını kullanamadıkları için etkin ve yeterli bir savunma yapabilmenin pratik koşullarının ortadan kalktığını belirterek bu konuda alınması gereken önlemlerin Baro Yönetim Kurulunca değerlendirilmesi ve karara bağlanması. CMK Yürütme Kurulu tarafından gündeme eklenen “cmk gereğince müdafi veya vekil olarak görevlendirilen avukatların görevlendirildikleri dosyalarda CMK Gereğince müdafi ve vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te bu konuda bir hüküm bulunmaması nedeniyle dosya fotokopisini alamadıkları ve bu nedenle adil yargılama hakkının bileşenlerinden biri olan dosyayı ve delilleri inceleme haklarını kullanamadıkları için etkin ve yeterli bir savunma yapabilmenin pratik koşullarının ortadan kalktığını belirterek bu konuda alınması gereken önlemlerin Baro Yönetim Kurulunca değerlendirilmesi ve karara bağlanması” konulu talep yazısı okundu tartışıldı.

CMK 150. maddesi gereğince yapılan müdafi/vekil görevlendirmelerinin temel amacının savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının sağlanması olduğu gerçeğinden hareketle;
görevlendirilen avukatların Adil Yargılanma Hakkı ve Avukatlık Kanunu’na uygun olarak görev yapabilmesinin ön koşulunun dava evraklarının alınması olduğunun altı çizilerek, Aksi davranışın;
CMK gereğince müdafi/vekil görevlendirilmesinin ruhuna ve silahların eşitliği ilkesine de aykırı olacağı, avukatın etkin ve yeterli savunma yapmasını engelleyeceği, Yasa ve TBB meslek kurallarına aykırılık oluşturacağı ve bu yönüyle de avukatlık mesleğinin onuruna ve saygınlığına uygun düşmeyeceği düşüncesiyle, CMK gereğince görev almakta olan müdafi/vekillere bu hususa dikkat etmeleri gerektiğinin bildirilerek,

CMK gereğince görevlendirilen dosyalarda öncelikle;
• Dosyadaki evraklardan birer suretin bedelsiz olarak verilmesinin mahkemelerden yazılı olarak talep edilmesi,
• Dosyalardan suret verilmesine ve CMK gereğince görevlendirilen vekil veya müdafiin CMK gereğince yapmak zorunda kaldığı diğer işlemlere ilişkin giderlerin yargılama giderinden sayılmak üzere mahkemece sarf kararına bağlanması gerektiğinin bildirilmesi,
• Dosyadaki evraklardan birer suretin bedelsiz olarak müdafi/vekile verilmesine kadar savunma görevinin yapılamayacağının verilecek dilekçelerde açıkça belirtilmesinin gerektiği,
• Yazılı talebe rağmen dosya fotokopisinin kendisine verilmediği durumlarda müdafi/vekilin görevini gerektiği gibi yapma koşulları bulunmadığı gerekçesiyle görevi iade etmesinin baromuzca “haklı nedenle çekilme” olarak değerlendirileceği ve bu nedenle müdafiler aleyhine herhangi bir işlem tesisi yoluna gidilmeyeceğinin müdafilere duyurulmasına,

Bu konuda CMK Servisi'nce hazırlanacak "fotokopi talep dilekçesinin" baro internet sitesinde müdafilerin kullanımına sunulmasına,karardan bir suretin bu konuda gerekli önlemleri almak üzere İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığına ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine, O.B.K.V.