26557 29/11/2011 3 TBB GENELGELERİ;

TBB'nin 25.11.2011 tarih ve Duyuru No: 2011/85 sayılı, Adalet Bakanlığı'na iletilmek ve birlik görüşlerine esas olmak üzere, HMK 118.maddesinin 2.fıkrası, 317.maddesinin 4.fıkrası, 386.maddesinin 5.fıkrası ve 449.maddesine dayanılarak çalışma grubunca hazırlanan HMK Yönetmelik Taslağına ilişkin görüşlerimizin 02.12.2011 tarihine kadar iletilmesi istemli yazısı.

TBB'nin 25.11.2011 tarih ve Duyuru No: 2011/85 sayılı, Adalet Bakanlığı'na iletilmek ve birlik görüşlerine esas olmak üzere, HMK 118.maddesinin 2.fıkrası, 317.maddesinin 4.fıkrası, 386.maddesinin 5.fıkrası ve 449.maddesine dayanılarak çalışma grubunca hazırlanan HMK Yönetmelik Taslağına ilişkin görüşlerimizin 02.12.2011 tarihine kadar iletilmesi istemli yazısı okundu.

Av.Hüseyin ERDEN, Av.İsmet KÖYMEN, Av.İbrahim ARZUK ve Av.Münir Hakan ERİŞ'e yazının bir örneğinin gönderilerek, görüş istenmesine,

TBB'nin Duyuru No:2011/85 sayılı yazısının 29.11.2011 tarihinde Baromuza ulaştığı, yazı içeriğinden Baro görüşünün 02.12.2011 tarihine kadar Birliği iletilmesinin istendiği anlaşılmış olmakla, TBB'ne, eğer gerçekten bir görüş isteniyorsa, bunun için yeterli zaman verecek şekilde görüş istenmesinin hatırlatılmasına, O.B.K.V.

26557 29/11/2011 6 İ.Y.'nın 28.11.2011 tarih ve 24333 gelen evrak sayılı, 23.12.2008 tarihinde Yönetim Kurulu kararı ile Baro Levhası'na kaydının yapıldığı ancak yemin edip ruhsatnamesini almamış olduğu, talep etmesi halinde ruhsatını teslim alabilmek için herhangi bir engelinin olup olmadığının tarafına bildirilmesi istemli yazısı. İ.Y.'nın 28.11.2011 tarih ve 24333 gelen evrak sayılı, 23.12.2008 tarihinde Yönetim Kurulu kararı ile Baro Levhası'na kaydının yapıldığı ancak yemin edip ruhsatnamesini almamış olduğu, talep etmesi halinde ruhsatını teslim alabilmek için herhangi bir engelinin olup olmadığının tarafına bildirilmesi istemi değerlendirildi.

Adli Sicil kaydının temini ile,boşta kalınan süre içerisinde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'na göre avukatlığa kabulünde engel haller olmadığı takdirde, yemin edip ruhsatnamesinin verilmesine bir engelinin bulunmadığının bildirilmesine, yazının gereği için Yazı İşleri'ne tevdiine, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 7 ADLİ YARDIM YÜRÜTME KURULU ÖNERİSİ;

1-Başvurucu Resmiye KÖSE'nin Adli Yardım başvurusu yaparken gerçeğe aykırı beyanda bulunması neticesinde görevlendirilen avukatın sunduğu rapor doğrultusunda dosyada görevlendirilen avukatın görevinin sona erdirilip, başvurucudan avukata ödenen ücret ve masrafın istenmesine ilişkin ödeme emri üzerine başvurucunun bu miktarı ödeyemeyeceği ve gerçeğe aykırı beyanda bulunmadığına ilişkin dilekçesi üzerine konunun Yönetim Kurulu'nca değerlendirilmesi önerisi.
Başvurucu Resmiye KÖSE'nin Adli Yardım başvurusu yaparken gerçeğe aykırı beyanda bulunması neticesinde görevlendirilen avukatın sunduğu rapor doğrultusunda dosyada görevlendirilen avukatın görevinin sona erdirilip, başvurucudan avukata ödenen ücret ve masrafın istenmesine ilişkin ödeme emri üzerine başvurucunun bu miktarı ödeyemeyeceği ve gerçeğe aykırı beyanda bulunmadığına ilişkin dilekçesi üzerine konunun Yönetim Kurulu'nca değerlendirilmesi önerisi değerlendirildi.

Adli Yardım Yürütme Kurulu önerisi doğrultusunda başvurucu talebin reddine, yazının gereği için Adli Yardım Bürosu'na tevdiine, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 8 AVUKAT HAKLARI MERKEZİ ÖNERİLERİ;

1-Av.N.T.'ın 22.11.2011 tarihli, İzmir ....Sulh Ceza Mahkemesi'nin ..../... E. sayılı dosyasının 02.12.2011 tarihli duruşmasına gözlemci avukat tayin edilmesi talebinin değerlendirilmesi.

2-Av.A.Ö.'ün 24.11.2011 tarihli, İzmir ...Asliye Ticaret Mahkemesi Üyesi Hakim N.S. hakkında bilgilendirme yazısı.

3-Avukat Hakları Merkezi'nce Av.O.B.'a 29.11.2011 tarihinde yapılan görevlendirmeye ilişkin bilgilendirme yazısı.

4-Av.A.S.A.'ın 28.11.2011 tarihli, 24.11.2011 tarihinde .. ve ... Ağır Ceza Mahkemesi'ne giden koridorun iki ucu polisler tarafından tutulan tutanağının bildirimine ilişkin yazısı.

5-Av.Ç.S.'un 29.11.2011 tarihli, avukatın tanıklıktan çekilmesi hususunda bilgi istemine ilişkin yazısı.
1-Av.N.T.'ın 22.11.2011 tarihli, İzmir ....Sulh Ceza Mahkemesi'nin ..../... E. sayılı dosyasının 02.12.2011 tarihli duruşmasına gözlemci avukat tayin edilmesi talebi değerlendirildi.

Talebin kabulüne, İzmir ..Sulh Ceza Mahkemesi'nin ..../... E. sayılı dosyaya Avukat Hakları Merkezi'nce gözlemci avukat görevlendirilmesine,

2-Av.A.Ö.'ün 24.11.2011 tarihli, İzmir ...Asliye Ticaret Mahkemesi Üyesi Hakim N.S. hakkında bilgilendirme yazısı okundu.

Av.A.Ö.'ün İzmir ....Asliye Ticaret Mahkemesi Üyesi Hakim N.S. hakkında yapmış olduğu şikayet dilekçesi ek yapılıp, duruşma zabtı da eklenerek Avukat Hakları Merkezi'nce HSYK'na şikayette bulunulmasına,

3-Avukat Hakları Merkezi'nce Av.O.B.'a 29.11.2011 tarihinde yapılan görevlendirmeye ilişkin bilgilendirme yazısı okundu, bilgi alındı.

4-Av.A.S.A.'ın 28.11.2011 tarihli, 24.11.2011 tarihinde .. ve ... Ağır Ceza Mahkemesi'ne giden koridorun iki ucu polisler tarafından tutulan tutanağının bildirimine ilişkin yazısı okundu.

Adliye birimlerinin ortak alanlarının,koridorlarının kısmen veya tamamen yargının kurucu unsuru Avukatlara kapatılması mümkün olmadığı hususunun belirtilerek İzmir C.Başsavcılığına yazı yazılmasına,gereğinin AHM'nce yerine getirimesine,başvurucu avukata alınan karar ve yazının bir örneğinin gönderilmesine,

5-Av.Ç.S., 01/12/2011 tarihli dilekçesiyle;

Bir limited şirketin sözleşmeli avukatlığını yaptığını, şirketin üç ortağı ve iki tane de münferit yetkili şirket müdürünün bulunduğu, şirket ile ilgili olarak yapılan toplantıya her iki şirket müdürü tarafından çağırıldığınızı, yapılan toplantıda şirketle ilgili olarak bazı konuşmalar yapıldığını, şirket müdürünün diğer şirket müdürü aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve toplantıda yapılan konuşmalara ilişkin olarak da tarafını tanık olarak gösterdiğini, yapılan şikayet neticesinde, savcılık tarafından tanıklığına başvurulduğunu,

Hem şirket hem de şahsi olarak diğer iki şirket müdürünün de avukatlığını yapmış olması nedeniyle, bu hususun mesleki ve hukuki olarak Avukatlık Kanunu’na aykırılık teşkil edip etmeyeceği, tanıklık yapmasında bir sakınca olup olmadığı konusunda tarafına yazılı bilgi verilmesini talep etmiş olmakla;

Avukatlık Kanunu’nun 36. maddesi;

“Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve Barolar organlarında ki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.

Avukatların birinci fıkrada yazılı hususlar hakkında tanıklık edebilmeleri, iş sahibinin muvafakatini almış olmalarına bağlıdır. Ancak, bu halde dahi avukat tanıklık etmekten çekinebilir. Çekinme hakkının kullanılması hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.

Yukarıdaki hükümler, Türkiye Barolar Birliği ve Baroların memurları hakkında da uygulanır.” denmektedir.

Maddeden açıkça anlaşılacağı üzere bir avukatın görevi nedeniyle öğrendiği hususları açıklaması 1136 sayılı Avukatlık Yasasına açıkça aykırıdır.

Avukatlık Yasasına aykırı davranışlar Türk Ceza Kanunu anlamında suç olduğu gibi ayrıca disiplin suçunu oluşturur.
T.Barolar Birliği Avukatlık Meslek kurallarının 37.maddesine göre; “Avukat, meslek sırrı ile bağlıdır”
Öyle ki avukat davasını almadığı kimselerin dahi kendisine başvurması nedeniyle öğrendiği bilgileri de sır saymak zorundadır.Keza avukatın sır saklama yükümlülüğü süresiz olduğu gibi meslekten ayrılması dahi bu yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Sonuç olarak;

Belirtilen biçimiyle,mesleği nedeniyle öğrendiği bilgileri açıklaması sonucunu doğuracak bir tanıklığın yasak olduğu, avukatın buna zorlanmasının kabul edilemeyeceği, sırrın ifşa edilmesinden zarar görenlerin tazminat hakları dışında bu yasağın ihlalinin Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil ettiği ve ayrıca mesleki disiplin cezası gerektirdiği hususu önemle bilgilerine rica olunur.

26557 29/11/2011 9 BARO MÜDÜRÜ'NÜN BİLGİLENDİRME VE ÖNERİLERİ;

1-Av.T.D.'nin 25.11.2011 tarih ve 24177 gelen evrak sayılı, mahkemeye sunulmak üzere 2010 yılına ait toplam CMK görevlendirme sayılarının tarafına verilmesi istemli dilekçesinin değerlendirilmesi önerisi.

2-Kullanım ömrünü doldurmuş sair teknik malzeme tafsiyenin değerlendirilmesi önerisi.
1-Av.T.D.'nin 25.11.2011 tarih ve 24177 gelen evrak sayılı, mahkemeye sunulmak üzere 2010 yılına ait toplam CMK görevlendirme sayılarının tarafına verilmesi istemli dilekçesi değerlendirildi.

İstenilen bilginin CMK Servisi'nce hazırlanarak Av.T.D.'ye gönderilmesine, O.B.K.V.

2-Kullanım ömrünü doldurmuş sair teknik malzeme tafsiyesinin başka bir firmadan daha görüş alınarak daha sonra karar verilmesine, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 46 İnsan Hakları Haftası Programı'nın değerlendirilmesi. İnsan Hakları Haftası programının kabulüne, ayrıntıları netleştiğinde duyurulmasına, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 47 İzmir Barosu Körfez Futbol Takımı'nın 29.11.2011 tarih ve 24407 gelen evrak sayılı, 30 Kasım 2011 tarihi saat 17.00 da gerçekleştirecekleri olağan genel kurul toplantısı için Baro salonlarını kullanma taleplerini içerir yazısı. İzmir Barosu Körfez Futbol Takımı'nın 29.11.2011 tarih ve 24407 gelen evrak sayılı, 30 Kasım 2011 tarihi saat 17.00 da gerçekleştirecekleri olağan genel kurul toplantısı için Baro salonlarını kullanma taleplerini içerir yazısı okundu.

Salonun uygun olması halinde tahsisine, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 48 Av.S.K.'ın 21.11.2011 tarih ve 23804 gelen evrak sayılı, bir emlakçı ile alt kira sözleşmesi imzalamak suretiyle aynı dairede serbest avukat olarak görev yapmanın Avukatlık Kanunu ve Meslek Kurallarına aykırılık oluşturup oluşturmayacağına hususuna ilişkin tarafına bilgi verilmesi istemli dilekçesi. Av.S.K.'ın 21.11.2011 tarih ve 23804 gelen evrak sayılı, bir emlakçı ile alt kira sözleşmesi imzalamak suretiyle aynı dairede serbest avukat olarak görev yapmanın Avukatlık Kanunu ve Meslek Kurallarına aykırılık oluşturup oluşturmayacağına hususuna ilişkin tarafına bilgi verilmesi istemli dilekçesi okundu.

Başvurucu talebine ilişkin olarak hazırlanan raporun incelendi. Raporda;

1-1136 Avukatlık Kanunu’ nun 11.maddesi, “Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya mesleğin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez. “ hükmünü,

2-1136 Avukatlık Kanunu’ nun 43.maddesi, “Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. Büronun niteliklerini barolar belirtir…” hükmünü,

3-Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’ nin 4. maddesi, “Avukat, müvekkillerini bürosunda kabul eder. Bunun mümkün olmaması halinde müvekkille görüşme yapılacak yerin, bu amaca elverişli ve mesleğin saygınlığına yaraşır nitelikte olması gerektiği,

Avukat büroları; avukatlık hizmetinin bağımsızlığına aykırı olacak şekilde, meslek hizmetleri dışındaki iş ve amaçlara tahsis edilemez.” hükmünü,

4- Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’ nın 12. Maddesi, “Avukat, bürosunun görevin vakarına uygun biçimde tutulmasına çaba gösterir.” kuralını içerdiği,

5-Belirtilen hüküm ve kuralların birlikte değerlendirilmesi sonucunda, avukatlık mesleğiyle birleşmeyen bir işin yapıldığı aynı büroda avukatlık mesleğinin yapılmasının, Avukatlık Kanunu’ nun ruhuna, mesleğin bağımsızlığına ve görevin vakarına uygun olmayacağı kanaatine varıldığı anlaşılmış olmakla,

Av. S.K.’ a, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ nun 11, 43. maddeleri, Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’ nin 4. maddesi, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’ nın 12. maddesinde belirtilen hüküm ve kuralların birlikte değerlendirilmesi sonucunda, avukatlık mesleğiyle birleşmeyen bir işin yapıldığı aynı büroda avukatlık mesleğinin yapılmasının, Avukatlık Kanunu’ nun ruhuna, mesleğin bağımsızlığına ve görevin vakarına uygun olmayacağının dilekçi avukata bildirilmesine, evrakın gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.

26557 29/11/2011 50 Menderes Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 23.11.2011 tarih ve 7813 sayılı, İnsan Hakları Konferansı'na konuşmacı isminin belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı. Menderes Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 23.11.2011 tarih ve 7813 sayılı, İnsan Hakları Konferansı'na konuşmacı isminin belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı okundu.

Konuşmacı isminin belirlenerek kuruma bildirilmesine, yazının gereği için İnsan Hakları Merkezi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26557 29/11/2011 51 İzmir Valiliği Karşıyaka Lisesi Müdürlüğü'nün 28.11.2011 tarih ve 1230 sayılı, İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenledikleri atölye çalışmasında sunum yapmak üzere bir avukatın belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı. İzmir Valiliği Karşıyaka Lisesi Müdürlüğü'nün 28.11.2011 tarih ve 1230 sayılı, İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenledikleri atölye çalışmasında sunum yapmak üzere bir avukatın belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı okundu.

26557 29/11/2011 52 Menemen Kaymakamlığı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürlüğü'nün 23.11.2011 tarih ve 894 sayılı, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında öğrencilerine düzenleyecekleri bilgilendirme çalışmalarında sunum yapacak bir avukatın belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı. Menemen Kaymakamlığı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürlüğü'nün 23.11.2011 tarih ve 894 sayılı, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında öğrencilerine düzenleyecekleri bilgilendirme çalışmalarında sunum yapacak bir avukatın belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı okundu.