26560 20/12/2011 3 TBB GENELGELERİ;

1-TBB'nin 14.12.2011 tarih ve Duyuru No:2011/91 sayılı, 2012-2013 Akademik Yılı Jean Monnet Bursu Başvuruları ve Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşunun 50. Yıl Dönümü Armağanı konulu yazısı.

2-TBB'nin 14.12.2011 tarih ve Duyuru No: 2011/92 sayılı, TBB Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yönetmeliği'nin 13 Aralık 2011 tarihinde 28141 sayılı Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiğinin bildirimine ilişkin yazısı.

1-TBB'nin 14.12.2011 tarih ve Duyuru No:2011/91 sayılı, 2012-2013 Akademik Yılı Jean Monnet Bursu Başvuruları ve Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşunun 50. Yıl Dönümü Armağanı konulu yazısı okundu, bilgi alındı.

2-TBB'nin 14.12.2011 tarih ve Duyuru No: 2011/92 sayılı, TBB Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yönetmeliği'nin 13 Aralık 2011 tarihinde 28141 sayılı Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiğinin bildirimine ilişkin yazısı okundu, bilgi alındı.

Yazının Baro web sayfasında duyurulmasına, gereği için Bilgi İşlem Birimi'ne tevdiine, O.B.K.V.

26560 20/12/2011 6 Adalet Bakanlığı Nazilli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'nün 28.11.2011 tarih ve 2011/13703 sayılı yazı ekinde yer alan, tutuklu Ziya ÖZER'in Av.U.G.'e ilişkin şikayetlerini bildirir dilekçesinin gönderimine ilişkin yazısı. Adalet Bakanlığı Nazilli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'nün 28.11.2011 tarih ve 2011/13703 sayılı yazı ekinde yer alan, tutuklu Ziya ÖZER'in Av.U.G.'e ilişkin şikayetlerini bildirir dilekçesinin gönderimine ilişkin yazısı okundu.

Yazıda bahsedilen hususların disiplin soruşturması açmayı gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşılmakla, tutuklu Ziya ÖZER'in avukat talebinin ilgili mahkemeye iletilmesine, yazının gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 8 Torbalı İlçesi Avukatlarının 13.12.2011 tarih ve 25626 gelen evrak sayılı, ilçelerinde Ağır Ceza Mahkemesi kurulması yönünde Başkanlığımızın girişimde bulunması istemli yazıları. Torbalı İlçesi Avukatlarının 13.12.2011 tarih ve 25626 gelen evrak sayılı, ilçelerinde Ağır Ceza Mahkemesi kurulması yönünde Başkanlığımızın girişimde bulunması istemli yazıları.

Talebin kabulü ile, dilekçe eki ve belgelerde eklenmek suretiyle değerlendirilerek gereğinin takdir ve ifası için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına, yazının gereğinin için Avukat Hakları Merkezi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 10 Av.Fatma GÜNAY'ın 15.12.2011 tarih ve 25816 gelen evrak sayılı, İzmir Barosu Körfez Bayan Basketbol takımı olarak Baromuzu temsilen katıldıkları Antalya Barosu Atatürk Kupası Oyunları için yapılan 594,09 TL. tutarındaki ulaşım giderinin taraflarına ödenmesi istemli yazısı. Av.Fatma GÜNAY'ın 15.12.2011 tarih ve 25816 gelen evrak sayılı, İzmir Barosu Körfez Bayan Basketbol takımı olarak Baromuzu temsilen katıldıkları Antalya Barosu Atatürk Kupası Oyunları için yapılan 594,09 TL. tutarındaki ulaşım giderinin taraflarına ödenmesi istemli yazısı okundu.

Talebin kabulüne, İzmir Barosu Kadın Basketbol Takımı'nın Atatürk Kupası 5.Spor Oyunları yol gideri olarak yapılmış olan ekli belgeler uyarınca 594,09 TL.'nin ödenmesine, yazının gereği için Muhasebe Servisi'ne tevdiine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 13 İzmir Barosu Türk Halk Müziği Korosu çalışmalarında bulunacak bir enstrüman için aylık ödenti yapılması önerisi. İzmir Barosu Türk Halk Müziği Korosu çalışmalarında bulunacak bir enstrüman için aylık ödenti yapılması önerisi değerlendirildi.

Aylık 150,00 TL. yi aşmamak üzere bir enstrümanın tahsis edilmesine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 17 Av.M.S.Ç.'nın 19.12.2011 tarih ve 25951 gelen evrak sayılı, müvekkilden tahsil edilemeyen ücret ve masrafların tahsili yöntemi ve avukat olarak izlemesi gerek yol hususunda tarafına bilgi verilmesi istemli dilekçesi. Av.M.S.Ç.I'nın 19.12.2011 tarih ve 25951 gelen evrak sayılı, müvekkilden tahsil edilemeyen ücret ve masrafların tahsili yöntemi ve avukat olarak izlemesi gerek yol hususunda tarafına bilgi verilmesi istemli dilekçesi okundu.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu madde 163;

"Avukatlık sözleşmesi serbestçe düzenlenir. Avukatlık sözleşmesinin belli bir hukuki yardımı ve meblağı yahut değeri kapsaması gerekir. Yazılı olmayan anlaşmalar, genel hükümlere göre ispatlanır. Yasaya aykırı olmayan şarta bağlı sözleşmeler geçerlidir. Avukatlık ücreti tavanını aşan sözleşmeler, bu kanunda belirtilen tavan miktarından geçerlidir. İfa edilmiş sözleşmenin geçersizliği ileri sürülemez. Yokluk halleri hariç, avukatlık sözleşmesinin bir hükmünün geçersizliği, bu sözleşmenin tümünü geçersiz kılmaz."

Hükmü gereğince, Av.M.S.Ç.'ya alacağın tahsiline yönelik yasal yolların izlenebileceği hususunun hatırlatılmasına, ayrıca müvekkili aleyhine açacağı dava ve icra takipleri için önceden Başkanlığımıza bildirimde bulunması gerektiği hususunun hatırlatılmasına, yazının gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.

26560 20/12/2011 18 Karabağlar Kent Konseyi'nin 16.12.2011 tarih ve 25983 gelen evrak sayılı, 22 Aralık 2011 tarihinde yapılacak toplantıda Baromuzu temsil edecek 2 üyenin belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı. Karabağlar Kent Konseyi'nin 16.12.2011 tarih ve 25983 gelen evrak sayılı, 22 Aralık 2011 tarihinde yapılacak toplantıda Baromuzu temsil edecek 2 üyenin belirlenerek taraflarına bildirilmesi istemli yazısı okundu.

Kent ve Çevre Komisyonu tarafında belirlenecek 2 ismin ilgili kuruma bildirilmesine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 19 İlçelerde bulunan Baro odalarındaki Personel eksikliğinin ve yeni açılacak Adliye Birimi için personel alımın değerlendirilmesi. İlçelerde bulunan Baro odalarındaki Personel eksikliğinin ve yeni açılacak Adliye Birimi için personel alımı değerlendirildi.

Menderes İlçe Baro odasına asgari ücretten 2 ay deneme süreli personel alımı yapılmasına, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 20 Yeni açılacak Adliye Birimi için TBB'den monitör ve diğer teknik aksamın istenmesinin değerlendirilmesi. Tüm adliye birimlerinde inceleme yapılarak eksik monitörlerin tespit edilmesine, gereği için Başkanlık Divanı'na yetki verilmesine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 48 İzmir ...Aile Mahkemesi'nin 14.12.2011 tarih ve ..../... E. sayılı, Av.İ.T. hakkında yargılama sırasında ayağa kalkmaması sebebiyle tutulan tutanağın bir örneğinin bildirimine ilişkin yazısı. İzmir ...Aile Mahkemesi'nin 14.12.2011 tarih ve ..../... E. sayılı, Av.İ.T. hakkında yargılama sırasında ayağa kalkmaması sebebiyle tutulan tutanağın bir örneğinin bildirimine ilişkin yazısı okundu.

Yazı ekinde bulunan İzmir ... Aile Mahkemesi'nin ..../... E. sayılı dosyasının 13.12.2011 tarihli duruşma tutanağının 2.sayfasında, "Duruşma salonunda izleyici bölümünde oturan avukatlar ve Av.A.A., AV.A.K., Av.İ.A. ile tanık olarak dinlenmiş olan Hülya ŞAHİN ve Dursun ŞAHİN'in ayağa kalkması mübaşir aracılığıyla söylendi. Bu sırada avukatlardan İ.A; "Kalkılmaması gerekir, biz dosyanın tarafı değiliz. Dosyanın taraflarının ayağa kalkması gerekir," dedi.... Şeklinde tutanağa geçirilmiş olduğu ve mahkeme hakimi tarafından yazılan 14.12.2011 tarih ve ..../... E. sayılı yazıyla, "... Yargılamanın bittiği bildirilmiş ve mübaşir aracılığıyla 6100 sayılı HMK gereğince duruşma salonunda bulunan herkesin ayağa kalkması istenmiş olup, İzmir Barosu avukatlarından Av.İ.T.un davranışı zapta geçirilmiş olup, ekte gönderilmiştir." denilerek Başkanlığımıza gönderilmiş olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan inceleme ve değerlendirme sonrasında;

6100 sayılı HMK'nın 294/5. maddesinde, "Hükmün tefhimini duruşmada bulunanlar ayakta dinler" hükmünün yer aldığı,

Yine HMK'nın 258/2. maddesinde; "Yemin dahi edilirken hakim de dahil olmak üzere hazır olan herkes ayağa kalkar.” hükmünün yer aldığı,

HMK'nın 147/1. maddesinde, "Taraflar ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra tahkikat için duruşmaya davet edilir." Hükmünün yer aldığı görülmektedir.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (yemine ilişkin 55/2) düzenlemesi ile (hükmün tefhimine ilişkin 231/4) düzenlenmesinde, “Herkes” ibaresi yer almakta ve hem yeminde hem de hükmün tefhiminde herkesin ayağa kalkacağı düzenlenmektedir.

Açıklanan yasa hükümleri karşısında;

HMK 294/5. maddesi düzenlemesinden duruşmada hazır bulunan tarafları veya duruşmaya katılanlar anlaşılmak gerekecektir.

Kanun koyucu tarafından ayrıca izleyici sıralarında bulunanların da hükmün tefhimi sırasında ayağa kalkmaları istenseydi; bunun HMK 258/2. maddesinde olduğu şekliyle ”….herkes….” denilmek suretiyle açıkça düzenlenebileceği kanısında olmakla,

Söz konusu iki madde incelendiğinde, hükmün tefhimi esnasında izleyiciler dâhil "herkesin" ayağa kalkmasının istenmediği, konunun yalnızca duruşmaya çağırılan tarafları ilgilendirdiği açıkça anlaşılmaktadır.

Av.İ.T.'un hüküm okunduğu esnada ayağa kalkmamak şeklinde gerçekleştirdiği eylemde; Yasaya, Avukatlık Kanunu’na ve TBB Avukatlık Meslek Kuralları'na aykırı bir yönü bulunmadığından, ilgili avukat hakkında herhangi bir işlem yapılmasına yer olmadığına, karardan bir suretin İzmir .... Aile Mahkemesi Hakimliği'ne gönderilmesine, Yazının gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 65 AVUKAT HAKLARI MERKEZİ ÖNERİLERİ;

1-Av.B.Ö.'in 15.12.2011 tarihli, İzmir ...Sulh Ceza Mahkemesi ..../... E. sayılı dosyasına yapmış olduğu inceleme talebinin reddedilmesi nedeniyle, yapılan uygulamanın sona erdirilmesi için Başkanlığımızca gerekli girişimlerde bulunulması talepli dilekçesi.

2-Av.A.N.Ö.'ın 19.12.2011 tarihli, 31.12.2011 tarihi itibariyle avukat olarak bürosunu kapattığını, ancak devam eden dosyalarının bulunması nedeniyle duruşmalara girmesinin herhangi bir sakıncası olup olmadığı konusunda tarafına bilgi verilmesi istemli dilekçesi.
1-Av.B.Ö. tarafından verilen 15.12.2011 tarihli dilekçe ile İzmir .....Sulh Ceza Mahkemesi ..../... E. sayılı dosyasını incelemek üzere yaptığı başvurunun mahkeme hakimi tarafından reddedildiğinin bildirildiği, dilekçe ekinde, dosya inceleme talebinin reddine ilişkin kararın bir örneğinin eklenmiş olduğu görüldü.

Baromuz kayıtlarının incelenmesinden, aynı mahkeme ile ilgili olarak benzer yönde başka şikayetlerin mevcut olduğu, bu şikayetlerle ilgili gerekli girişimlerde bulunmak üzere evrakın Avukat Hakları Merkezi'ne gönderildiği anlaşılmış, bu dilekçe yönünden de gerekli başvuru ve şikayetler yapılmak üzere dilekçenin hazırlanması ve gerekli şikayetin yapılmasının temini açısından evrakın Avukat Hakları Merkezi'ne gönderilmesine,

2-Av.A.N.Ö.'ın 19.12.2011 tarihli dilekçesi ile 31.12.2011 itibariyle avukatlık bürosunu kapattığını ancak elinde uzun zamandır devam eden bir kısım davaları bulunduğunu, yeni dava almadığını, devam eden davalar yönünden makbuzlarını kesip vergilerini ödediğini, bu durumda devam eden davalara bürosunu kapatmış olmasına rağmen devam edip edemeyeceği hususunda bilgi verilmesini talep ettiği anlaşılmış,

Avukatlık Kanunu'nun 271. maddesine göre; avukat üzerine aldığı işi sonuna kadar takip etmek yükümlülüğü altındadır. Anılan hüküm karşısında avukat tarafından üstlenilen ücret ve giderleri de tahsil edilmiş bulunan işlerin dava sonun kadar takibinin gerektiği, ayrıca başvurucunun yaşı nedeniyle aidat ödeme yükümlülüğü olmaksızın Baro'ya kaydının devam ettiği ve avukatlık sıfatını da kullanabileceği göz önüne alındığında, daha önce almış olduğu işlerin dava sonuna kadar takip edilmesinde ve duruşmalarına girilmesinde Avukatlık Yasası ve Meslek Kuralları açısından herhangi bir sakıncasının bulunmadığı hususunun başvurucu avukata bildirilmesine, yazının gereği için Başkanlık ve Yönetim Kurulu Sekreteryası'na tevdiine, O.B.K.V.
26560 20/12/2011 74 Av.Yakup GÜL'ün 20.12.2011 tarih ve 26214 gelen evrak sayılı, İzmir Barosu Halk Oyunları Topluluğu olarak düzenleyecekleri yıl sonu eğlenti-toplantı için uygun bir toplantı yeri tahsis edilmesi istemli dilekçesi. Av.Yakup GÜL'ün 20.12.2011 tarih ve 26214 gelen evrak sayılı, İzmir Barosu Halk Oyunları Topluluğu olarak düzenleyecekleri yıl sonu eğlenti-toplantı için uygun bir toplantı yeri tasis edilmesi istemli dilekçesi okundu.

İzmir Barosu Halk Oyunları Topluluğunun planladığı yıl sonu eğlenti-toplantı için İzmir Barosu Sergi Salonu'nun tahsisine, yazının gereği için Yazı İşleri Servisi'ne tevdiine, O.B.K.V.